Του Κώστα Μπετινάκη

Η Βρετανία για μια ακόμη φορά γίνεται «λαγός» της αμερικανικής πολιτικής: Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ειδοποιήθηκε χτες (Δευτέρα) ξαφνικά -χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση- ότι ο λογαριασμός του σε βρετανική τράπεζα θα παγώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν ταυτόχρονα, το βρετανικό παράρτημα της ισπανικής τράπεζας BBVA μπλοκάρισε μεταφορά χρημάτων από την διαφημιστική εταιρία Axiom Media (που ανήκει στην Rossiya Segodnya), για την πληρωμή της RT με την πρόφαση ότι η τραπεζική αυτή πράξη παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται σε πολιτική απόφαση της (βρετανικής) κυβέρνησης, με στόχο τους ρωσικούς οργανισμούς μια και η τράπεζα “Natwest” ανήκει στον όμιλο “Royal Bank of Scotland Group” που έγινε κρατική από το 2008 στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και ακόμη το κράτος ελέγχει το 75%», δήλωσε ο John Laughland διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου «Δημοκρατία και Συνεργασία».

Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα στην ΕΕ συζητήθηκε ειδική επιτροπή να μελετήσει «πώς θα καταπολεμηθεί αυτό που αποκλήθηκε ‘’ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση’’ , ειδικότερα από την RT και την ενοχλητική για την Δύση ειδησεογραφία της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός βουλευτής George Galloway στην εκπομπή «Sputnik» του RT, δήλωσε πως η απόφαση της «Bank of Scotland» «είναι ενοχλητική αλλά όχι αναπάντεχη, σε μια στιγμή που το BBC χάνει επιρροή και αξιοπιστία».

Και ο Βρετανός πολιτικός συμπλήρωσε: «Τα καλά νέα είναι πως βρισκόμαστε στον 16ο χρόνο του 21ου αιώνα και ουδείς -οπωσδήποτε ούτε ο Μπόρις Τζόνσον (υπουργός Εξωτερικών) μπορεί να σταματήσει τους Βρετανούς πολίτες να έχουν πρόσβαση στο RT. Αντίθετα θα λειτουργήσει να αυξηθούν οι αριθμοί τηλεθέασης».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει πως «η Βρετανία θα αυξήσει τις προσπάθειες για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ, ακόμη κι αν βρίσκεται στην διαδικασία αποχώρησης».

Η πολυσυζητημένη είδηση, προκλήθηκε μετά από ανάρτηση της αρχισυντάκτριας του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today Μαργκαρίτα Σιμονιάν στο Twitter, με την οποία γνωστοποίησε ότι «η ενημέρωση έγινε με επιστολή από την τράπεζα «Natwest», η οποία ανακοίνωνε «την αμετάκλητη και μη διαπραγματεύσιμη παύση παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στο RT».

«Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη και έγινε χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Εντάσσεται στην προσπάθεια τόσο της Βρετανίας, αλλά και της ΕΕ γενικότερα, των τελευταίων χρόνων να υποβαθμίσουν την επιρροή που έχει δημιουργήσει η RT. Αλλά η RT θα συνεχίσει τις μεταδόσεις της ανεπηρέαστη», αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η «Ρωσική Τηλεόραση».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Τερέζα Μέι, ανακοινώθηκε πως «η βρετανική κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με την απόφαση της NatWest».

«Πρόκειται για υπόθεση καθαρά της Τράπεζας και ανήκει σ΄ αυτήν να αποφασίζει που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της βασιζόμενη στα ρίσκα των αποφάσεών της» δήλωσε πρωθυπουργικός εκπρόσωπος στο Reuters.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών εκφράζει «βαθειά ανησυχία» για την απόφαση της βρετανικής τράπεζας προσθέτοντας πως «θα ζητηθεί από τις βρετανικές αρχές να αναφερθεί στην υπόθεση».

«Η τραπεζική απόφαση δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην κανονική λειτουργία της RT στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί υποψίες ότι εντάσσεται σε απόφαση αποκλεισμού ενός Μέσου, κάτι που δεν συνηθίζεται από το βρετανικό κατεστημένο, επειδή αλλιώς αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου δια του Τύπου στην παλιότερη δημοκρατία του Κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

Η Βρετανία όμως, πρώτη δείχνει πως τα κράτη της Δύσης δεν ανέχονται να μπερδεύονται στα πόδια τους ρωσικά ειδησεογραφικά Μέσα, τόσο μέσω δορυφορικών εκπομπών, όσο και του διαδικτύου. Κάτι που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές τόσο πολιτικής όσο και ηθικής συμπεριφοράς και εντάσσεται στην προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ρωσίας.

Κι αυτό παρ΄ όλο που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι «νέα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο στη Συρία».

Αλλά και η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν επιδιώκουν την επιβολή νέων αντιποίνων στη Ρωσία για το ρόλο της στη Συρία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους στην Γκόα των Ινδιών, αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον, είπε πως «όλα άρχισαν να στραβώνουν από την περίοδο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και δεν ξεκίνησαν με την Συρία». Για να προσθέσει: «Οι σχέσεις χειροτέρευσαν επειδή μία χώρα θέλει να επιβάλει την πολιτική της και τις αποφάσεις της στον υπόλοιπο κόσμο. Και δεν είμαστε εναντίον αυτής της χώρας, αλλά αντίθετοι με αποφάσεις που λαμβάνονται σε μονομερή βάση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάποιας χώρας».

Η προσπάθεια φίμωσης πολύγλωσσων ρωσικών Μέσων αποφασίσθηκε σε τροπολογία της ΕΕ που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα που πλησιάζει τα όρια της παράνοιας.

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγορείται «για εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο Ευρωπαίους πολιτικούς και δημοσιογράφους θέτοντας σε αμφισβήτηση ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες».

Έμμεσα υπονοείται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πως η Μόσχα υπονομεύει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με στόχο τη διάλυσή του μέσω «της ευρείας ακτίνας των Μέσων όπως τα πολύγλωσσα τηλεοπτικά προγράμματα και τα ψευδο-πρακτορεία ειδήσεων που είναι στη πραγματικότητα όργανα του Κρεμλίνου».

Σάμπως το BBC δεν είναι κρατικός οργανισμός ή η Deutsche Welle αφήνοντας απ έξω την αμερικανική προπαγάνδα που περνά παγκοσμίως το CNN.

Η Φωνή της Αμερικής (VOA) στις εκπομπές της υποστηρίζει πως «η Δύση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τον πόλεμο παραπληροφόρησης χωρών όπως της Ρωσίας που εκμεταλλεύονται την ελευθερία που έχουν τα Μέσα στη Δύση για να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις».

Αλλά μην ξεχνάμε πως τον περασμένο μήνα αναφορά που εκδόθηκε από το ΝΑΤΟ προειδοποιούσε: «Η Δύση χάνει τον πόλεμο προπαγάνδας από τη Ρωσία».

Τώρα το ερώτημα είναι δικαιολογημένο: «Τι δουλειά έχει ένας στρατιωτικός αμυντικός οργανισμός να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν στην δημοσιογραφία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης