Μία ενδεχόμενη επανάληψη των αυστριακών προεδρικών εκλογών θα ήταν μεν δυσάρεστη, αλλά φυσικά και δεν θα συνιστούσε μία κρατική κρίση, επισήμανε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία ο απερχόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας λήγει την 8η Ιουλίου.

Κατά την άποψή του, όποια και να είναι η απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ως προς την προσφυγή που κατατέθηκε σε αυτό (σ.σ.: Από την αυστριακή ακροδεξιά) κατά του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και, αν αυτό επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε θα γίνει κανονικά η προγραμματισμένη για την 8η Ιουλίου παράδοση των καθηκόντων στον νικητή των προεδρικών εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για την περίπτωση μίας επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών μετά το καλοκαίρι, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στην Αυστρία, όμως ακόμη και μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευπρέπεια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από τέσσερις ημέρες από την έναρξή της, την Δευτέρα, και χωρίς το ίδιο να διαπιστώσει καμία ένδειξη για νοθεία, ολοκλήρωσε την Παρασκευή την εξέταση, σε δημόσια ακρόαση, των συνολικά 90 μαρτύρων στο πλαίσιο της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που κατέθεσε, ενώπιόν του πριν δύο εβδομάδες το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού, ο Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Μαίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι του 50,3% του αντιπάλου του, του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που ήταν υποψήφιος των Πράσινων και στον οποίο τη νίκη είχαν δώσει τελικά οι επιστολικές ψήφοι. Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 30.863 ψήφοι.

Στις συνεδριάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήλθαν στο φως μία σειρά τυπικών λαθών κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αλλά δεν προέκυψε καμία ένδειξη για την παραμικρή νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που δεν είχε αποτολμήσει να ισχυριστεί η αυστριακή ακροδεξιά στις 152 σελίδες της προσφυγής της, έχοντας περιορίσει τις κατηγορίες της κυρίως στο πρόωρο άνοιγμα των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους.

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή ραδιοφωνία, ο Αυστριακός πρόεδρος, αναφερόμενος στην έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόνισε πως αυτή πρέπει να εκληφθεί ως ένα εγερτήριο και όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την καλύτερη απ’ ό,τι μέχρι τώρα υλοποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ ο ίδιος εκτιμά ως απίθανο να προκύψει ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε άλλες χώρες, όπως η Δανία ή η Γαλλία, καθώς πιστεύει πως δεν υπάρχει σε αυτές μια πλειοψηφία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Αυτό όμως, κατά τη γνώμη του, δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλα τα επίπεδα, «στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα εθνικά Κοινοβούλια, στη Διοίκηση, στη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πως δεν υπάρχουν μεν μαγικές συνταγές ούτε μαγικά ραβδιά, όμως πως θα γινόταν αισθητό από τους πολίτες εάν όλοι οι παραπάνω έλεγαν ότι πρέπει να φέρουν την Ε.Ε. και τους θεσμούς πλησιέστερα στους ανθρώπους και ότι πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης