Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν ιδιαίτερα τη δήλωση του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών η Ευρώπη θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με την Τουρκία. Τη δήλωση αυτή συνοδεύουν ανακοινώσεις από τον τουρκικό σύνδεσμο βιομηχάνων καθώς και από τα σημαντικά Επιμελητήρια της Τουρκίας με τις οποίες χαιρετίζεται η θετική εξέλιξη και ζητείται η αποκατάσταση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις αυτές, καθώς και οι αντιδράσεις και τα σχόλια που καταγράφονται στα τουρκικά ΜΜΕ,  επιβραβεύουν την τακτική του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας του ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ώρα που η Άγκυρα επιμένει στην κόντρα της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επέβαλε δασμούς σε μια λίστα αμερικανικών προϊόντων, που εισάγονται στη χώρα της τάξης του 140%, ως αντίποινα στην επαύξηση των δασμών σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγεται στην Αμερική μετά από την πρόταση απόφαση του Νρτόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραπάνω εξελίξεις συνοδεύονται από χτες από την ενίσχυση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων η οποία συνεχίζεται και σήμερα για δεύτερη ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης