Του Κώστα Μπετινάκη

Όλο και περισσότερο επεκτείνονται οι δραστηριότητες του Ισλαμικού Χαλιφάτου και ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους Ταλιμπάν, εντείνονται και στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν πλέον ζήτημα χρόνου. Εδώ και καιρό υπήρχαν προειδοποιήσεις από τοπικούς παράγοντες των αφγανικών επαρχιών, για εντεινόμενη δράση τζιχαντιστών του Χαλιφάτου στην περιοχή τους.

Έτσι δεν είναι παράξενο, που η δραστηριότητα του Χαλιφάτου, απασχόλησε και την διάσκεψη των ισχυρών βιομηχανικών κρατών, G-7 στη Βαυαρία, ενώ φαίνεται πως άμεση σχέση έχει και η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε το Κατάρ με την Τουρκία, που προβλέπει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εμιράτο.

Στην εκτενή συζήτηση που έγινε για τον συντονισμό της συνεργασίας εναντίον του Ισλαμικού συνδικάτου από τους Εφτά ηγέτες, εντάσσεται και η πρόσκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Έλμαου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα επίθεση

Μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, επιτέθηκαν εναντίον αυτοκινητοπομπής Ταλιμπάν, στην ανατολική επαρχία Nangarhar, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 με 15 Ταλιμπάν. Πολλούς από τους οποίους αποκεφάλισαν.
 
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε ενώπιον της απαρχής μακράς επίθεσης για τον έλεγχο και του Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε στην DW, ο Abdul Hai Akhondzada αντιπρόεδρος της αφγανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Ασφάλεια της χώρας, «παρόμοιες «αψιμαχίες» σημειώνονται σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν όπου διάφορες ισλαμικές ομάδες μάχονται για να πάρουν υπό τον έλεγχό τους όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι οι εξτρεμιστές Σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν αρχίσει δράση εναντίον των Σιιτών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τον Ισλαμικό νόμο Σαρία, μετά τις περιοχές που έχουν καταλάβεις τη Συρία και το Ιράκ.

Από τις αρχές του χρόνου, Αφγανοί αξιωματούχοι και αστυνομικές αναφορές, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.

Τον Απρίλιο, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε έξω από τράπεζα στο Τζαλαλαμπάντ, παρασύροντας στο θάνατο 35 Αφγανούς. Αμέσως οι Ταλιμπάν, με ανακοίνωσή τους είχαν υποστηρίξει ότι ουδεμία ευθύνη έφεραν για την έκρηξη.

Ο πρόεδρος της χώρας Ashraf Ghani, είχε εκδώσει ανακοίνωση και κατονόμαζε για την επίθεση ως υπεύθυνο το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ όσο και ο επικεφαλής του Χαλιφάτου Abu Bakr al-Baghdadi, υποστηρίζουν ότι είναι χαλίφηδες στο Μουσουλμανικό κόσμο.

Ο ανοικτός θρησκευτικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει και στο Αφγανιστάν, για τους παρατηρητές εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την διαλυμένη χώρα που εδώ και χρόνια δοκιμάζεται από τις ξένες επεμβάσεις και τον εσωτερικό εμφύλιο.

O Siegfried Wolf, ερευνητής της Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, έχει προειδοποιήσει από μήνες πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής για τον «παγκόσμιο ιερό πόλεμο», που ευαγγελίζεται το Χαλιφάτο.

Υποστηρίζει ακόμη ότι με ενδεχόμενη συμμαχία φράξιας των Ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστικών δυνάμεων, οι τζιχαντιστές ενδέχεται να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους αφού φυσικά νικήσουν την αντίσταση των Ταλιμπάν.

Η εμφάνιση των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου στο Αφγανιστάν, έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ιδιαίτερα μετά την πίεση που δέχονται οι μαχητές του, από τους βομβαρδισμούς των αεροσκαφών της «συμμαχίας των προθύμων».

Η εξάπλωσή του στο διαλυμένο από τους πολλαπλούς πολέμους Αφγανιστάν, όσο και το πολιτικά ασταθές αλλά πυρηνικό Πακιστάν, αποτελούσε άμεσο επόμενο στόχο.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις μιλούν για ένα αιματηρό καλοκαίρι και στο Αφγανιστάν. Από το οποίο ίσως κερδισμένοι να βγουν πάλι, οι Ταλιμπάν. Και όλα θα γυρίσουν πάλι πίσω κατά 13 χρόνια. Πάει και το κοσμικό κράτος και οι γυναικείες ελευθερίες…

Ο Ομπάμα προειδοποιεί τους εταίρους του

Άμεση συνεργασία ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη των G-7 σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην αντικατασκοπεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδιστεί η ενίσχυση των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ) με ξένους εθελοντές.

Όπως είπε, «οι τουρκικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται εκτενέστερη συνεργασία, για να απομονωθεί το ΙΧ».

Τόνισε όμως πως θα πρέπει να διευρυνθεί η συμμαχία των Σουνιτικών δυνάμεων.

Η Τουρκία υπέγραψε με τις ΗΠΑ συμφωνία τον Φεβρουάριο να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει στους «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας», ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και τους μαχητές του Χαλιφάτου.

Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε στην Άγκυρα πως η Τουρκία υπέγραψε ανάλογη αμυντική συμφωνία με το Κατάρ, για την εκπαίδευση του στρατού του εμιράτου αλλά και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών της εκεί.

Μικρή ιστορική αναδρομή

Το Δεκέμβριο του 1979 σοβιετικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν και ακολούθησε σοβιετική κατοχή και μάχες με διάφορες φυλές που εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ, ως το 1989.

Το 1996 ως το 2001 ακολούθησε αιματηρός εμφύλιος ανάμεσα στους πολέμαρχους που διεκδικούσαν την εξουσία και τους Ταλιμπάν.

Με πρόφαση την εξόντωση της αλ-Κάιντα (που είχαν βοηθήσει να πολεμήσει τους Σοβιετικούς) οι ΗΠΑ, εισβάλλουν στο Αφγανιστάν αρχικά με την ενίσχυση Βρετανών και κατόπιν με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων (από το 2003). Συναντούν όμως αντίσταση και από τους Ταλιμπάν. Και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ουδέποτε κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πέραν ορισμένων πόλεων, την ύπαιθρο της χώρας.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2014, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, μεταφέροντας την ευθύνη της άμυνας της χώρας στην τοπική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης