Οι Γάλλοι δεσμοφύλακες ξεκίνησαν σήμερα απεργία σε όλη τη χώρα σε μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τις ελλείψεις προσωπικού και τη βία που, όπως υποστηρίζουν, γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Η απεργία, που ξεκίνησε με πικετοφορίες πριν από την αυγή, αποτελεί κλιμάκωση των διαμαρτυριών, μετά την απόρριψη το Σαββατοκύριακο από τα συνδικάτα μιας κυβερνητικής πρότασης για την πρόσληψη άλλων 100 δεσμοφυλάκων φέτος και επιπλέον 1.000 μέχρι το τέλος της θητείας του Μακρόν το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δεσμοφύλακες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και ξύλινα καδρόνια έξω από τις πύλες πολλών φυλακών πριν από τις συνομιλίες, που συγκάλεσε εσπευσμένα η υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολ Μπελουμπέ.

«Δεν θα γίνουμε βορά κανονιών. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα», είπε ο Γιοάν Καράρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συνδικάτου Force Ouvriere (FO), στο CNews.

Το συνδικάτο του διεκδικεί υψηλότερους μισθούς και άμεση πρόσληψη 2.400 υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να επιλύσει την αναταραχή μεταξύ του προσωπικού των φυλακών, έπειτα από πολλές επιθέσεις κρατούμενων εναντίον δεσμοφυλάκων σε διάφορες φυλακές την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων συγκρούστηκαν με δεσμοφύλακες που πραγματοποιούσαν πικετοφορία έξω από τη φυλακή Fleury Merogis, όπου ξέσπασαν οι πρώτες διαμαρτυρίες μετά την επίθεση με ψαλίδι ενός ισλαμιστή μαχητή, που κρατείται για τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Τυνησία το 2000, εναντίον δεσμοφυλάκων, τους οποίους τραυμάτισε στο κεφάλι και στον κορμό, στη βόρεια Γαλλία.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση πρότεινε επίσης τον διαχωρισμό των πιο βίαιων κρατούμενων από τους υπόλοιπους σε ένα σύνολο 70.000 κρατούμενων, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός κρατούμενων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί ένα ευρύτερο σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την αναληφθείσα δέσμευση για την κατασκευή νέων κελιών.

Ο αριθμός των κρατούμενων στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1970 και οι δεσμοφύλακες παραπονούνται όλο και περισσότερο ότι δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε τον εξοπλισμό και την υποστήριξη για να αντιμετωπίζουν βίαιους κρατούμενους, κυρίως καταδικασθέντες ισλαμιστές και μικροεγκληματίες που ριζοσπαστικοποιούνται στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, ο Γιάν Καράρ, ο οποίος εργάζεται ως δεσμοφύλακας για 13 χρόνια στη φυλακή Fresnes στα περίχωρα του Παρισιού, δήλωσε πως οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας έχουν φθάσει έως και τις 4.000 τον χρόνο.

«Δεν μπορείς να έχεις έναν φρουρό για 100 ή 150 κρατούμενους και να του δίνεις μόνο μια σφυρίχτρα», δήλωσε ο Καράρ, ο οποίος ζήτησε οι φρουροί να φέρουν τέιζερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης