Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του ότι είναι αδύνατο να περικοπούν οι δημοσίες δαπάνες για το 2015 κατά 21 δις ευρώ, παρά τις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Το βασικό επιχείρημα των Παρισίων θα είναι ο αφύσικα χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούλιο έφτασε το 0,5%, σημειώνοντας υποχώρηση σε ετήσια βάση, ενώ ήταν μόλις 0,4% εξαιρουμένων των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «υγιής» πληθωρισμός θεωρείται αυτός που κινείται στα επίπεδα του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να έχουμε τους ίδιους στόχους με έναν πληθωρισμό ο οποίος έχει γίνει τόσο πολύ αδύναμος» ήταν η απάντηση του Σαπέν σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τον στόχο της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο υπουργός απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και περικοπών για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ είχε εξαγγείλει ότι θα επιτύγχανε την εξοικονόμηση 50 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Σαπέν επεσήμανε ότι πλέον ο στόχος θα είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών να συνάδει με το επίπεδο του πληθωρισμού (που προβλεπόταν πως θα έφθανε το 1,5% το 2015) αλλά αυτό μοιάζει όλο και πιο δύσκολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που οι περικοπές είναι μικρότερες τους αρχικού για το 2015, τότε αυτό θα σημάνει πιθανότητα ότι το Παρίσι δεν θα επιτύχει τους στόχους του για την μείωση του ελλείμματος και θα υπερβεί ξανά το όριο του 3%.

Για τον Σαπέν, επαφίεται στην Ευρώπη να επιτρέψει στη Γαλλία την καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης