Επίσημη έρευνα σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου LafargeHolcim, του Έρικ Όλσεν, διεξάγουν οι γαλλικές αρχές για την υπόθεση της χρηματοδότησης από τη γαλλοελβετική κατασκευάστρια σκυροδέματος διαφόρων τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανέφερε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία.

Ο Όλσεν, 53 ετών, επικεφαλής της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων και κατόπιν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου Λαφάρζ την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση με την ελβετική Ολτσίμ, αντιμετωπίζει έρευνα για «χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και διότι «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ετέθη υπό κράτηση την Τετάρτη, μαζί με άλλα δύο πρώην ανώτατα στελέχη του ομίλου: τον Μπρουνό Λαφόν, διευθύνοντα σύμβουλο της Λαφάρζ από το 2007 μέχρι το 2015· και τον Κριστιάν Ερό, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ομίλου, αρμόδιο για τη δραστηριότητα σε διάφορα κράτη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Οι Λαφόν και Ερό συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση και να ανακρίνονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εταιρεία φέρεται να είχε αγοράσει πετρέλαιο από το ΙΚ, παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, αλλά και να είχε καταβάλει χρήματα μέσω ενδιάμεσου για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στην Τζαλαμπίγια (βόρεια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, η θυγατρική της εταιρείας στη Συρία (Lafarge Cement Syria, LCS) μοίρασε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων και πλέον στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με μια αναφορά της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Η LCS κατηγορείται εξάλλου ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των σύρων υπαλλήλων της, που απέμειναν στο εργοστάσιο απροστάτευτοι ενώ η διεύθυνσή του είχε αποχωρήσει από τη Συρία το καλοκαίρι του 2012.

Την 1η Δεκεμβρίου άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος άλλων τριών πρώην στελεχών της Λαφάρζ, ανάμεσά τους δύο πρώην διευθυντών του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια.

Οι εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα θέλουν να επαληθεύσουν ότι η διεύθυνση του ομίλου ήταν ενήμερη για την κατάσταση.

Ο Όλσεν φέρεται να συμμετείχε σε συναντήσεις μιας επιτροπής αρμόδιας για θέματα ασφαλείας και να «είχε λάβει μέρος στις συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο της LCS», σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Μπέικερ Μακένζι.

Ο Κριστιάν Ερό, ο οποίος παραδέχθηκε στις αρχές του 2017 ότι ο όμιλος είχε πέσει θύμα «εκβίασης», φέρεται να είχε διαβεβαιώσει πως «ενημέρωνε τακτικά τον Μπρουνό Λαφόν» και ότι ο τελευταίος δεν είχε «εκφράσει καμία αντίρρηση τότε», σύμφωνα με το έγγραφο της δικηγορικής εταιρείας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, έναν χρόνο μετά τη συγχώνευση της Λαφάρζ με την Ολτσίμ. Ο Έρικ Όλσεν, που ονομάστηκε γενικός διευθυντής του ομίλου τον Απρίλιο του 2015, παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Λαφόν επίσης παραιτήθηκε από την εταιρεία.

Όταν ζητήθηκε από τον όμιλο ένα σχόλιο για την εξέλιξη, εκπρόσωπος του LafargeHolcim δήλωσε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο γαλλοελβετικός όμιλος απασχολεί συνολικά 90.000 ανθρώπους σε περίπου 80 χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης