Η αστυνομική επιχείρηση με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των εορτασμών ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας ήταν η προσήκουσα, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής, προτού ένας Τυνήσιος θερίσει με το φορτηγό του δεκάδες ανθρώπους, αποφάνθηκε σήμερα η Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN), η εποπτική αρχή της αστυνομίας στη Γαλλία.

H σοσιαλιστική κυβέρνηση επικρίθηκε σφόδρα και κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τον Μοχάμεντ Μπουχλέλ να οδηγήσει το φορτηγό του στην πεζοδρομημένη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ χωρίς να συναντήσει κανένα οδόφραγμα της αστυνομίας και να σκοτώσει 84 ανθρώπους την 14η Ιουλίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για μία εκδήλωση που δεν ήταν έκτακτη και καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες περί συγκεκριμένης απειλής, η συνολική αστυνομική επιχείρηση δεν ήταν ανεπαρκής” δήλωσε η Μαρί Φρανς Μονεγκέ Γκιομάρς, διευθύντρια του IGPN κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Η αξιωματικός επισήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της “κλασσικής” όπως χαρακτήρισε απειλής, δηλαδή μιας απόπειρας ενόπλων ή βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον του πλήθους.

“Ξεκάθαρα η επιχείρηση ασφαλείας δεν είχε σχεδιαστεί για αυτού του είδους την επίθεση, τόσο πρωτοφανής και σφοδρή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία” τόνισε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά στην θύελλα επικρίσεων από τα κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς μετά την επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν επίσης 435 άνθρωποι, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ είχε ζητήσει από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας, την “αστυνομία των αστυνομιών” να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας το βράδυ της 14ης Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης