Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το συμπέρασμα της δημοσκόπησης έρχεται τη στιγμή που η δημοτικότητα του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ αυξήθηκε κατακόρυφα έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για το περιοδικό Marianne δείχνει ότι η Λεπέν θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 29-31%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση συγκέντρωνε περίπου 26%. Ο Ολάντ, από την άλλη, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, θα συγκέντρωνε ποσοστό 21% και δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ —και οι δύο προέρχονται από το συντηρητικό UMP— καθώς και ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα τα κατάφερναν καλύτερα από τον Ολάντ αφού θα συγκέντρωναν ποσοστό 23% στον πρώτο γύρο.

Η Λεπέν δεν θα κατάφερνε να εκλεγεί πρόεδρος ακόμη και στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον Φρανσουά Ολάντ, αφού το υψηλότερο ποσοστό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει φτάνει μόνο το 45%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης