Ο «επαγγελματίας επαναστάτης» Κάρλος, ο οποίος ήταν επί 20 χρόνια σύμβολο της τρομοκρατίας, δικάζεται και πάλι σήμερα από το Εφετείο Κακουργημάτων του Παρισιού για τέσσερις επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 150.

Ο πρώην υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος, με το στρογγυλό πρόσωπο και το λεπτό μουστάκι, θα βρεθεί μόνος στο εδώλιο στη διάρκεια της δίκης, η οποία προβλέπεται να κρατήσει έως τις 26 Ιουνίου.
Το δικαστήριο αποτελείται από δικαστικούς ειδικευμένους στην εκδίκαση «πράξεων τρομοκρατίας». Η Γερμανίδα Κρίστα Φρέλιχ, 70 ετών, η οποία δικάζεται και πάλι για μόνο μία επίθεση, αφού είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί εκεί από τη Γερμανία όπου ζει σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρλος, ο οποίος καταζητούνταν για καιρό από τις αστυνομίες πολλών χωρών, δεν έχει βγει από τις γαλλικές φυλακές μετά τη σύλληψή του, τον Αύγουστο του 1994 στο Σουδάν. Καθώς το 1997, έπειτα από μια πρώτη δίκη, κρίθηκε ένοχος για τον φόνο, το 1975 στο Παρίσι, τριών ανδρών, δύο από τους οποίους ήταν αστυνομικοί, έχει ήδη καταδικασθεί οριστικά σε ισόβια κάθειρξη.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η γαλλική Δικαιοσύνη τον καταδίκασε και πάλι σε ισόβια για τέσσερις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 1982 και το 1983 στη Γαλλία, οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 150.

Ο Κάρλος άσκησε έφεση εναντίον αυτής της ετυμηγορίας. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που είχε διαρκέσει η πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, είχε αρνηθεί την παραμικρή ανάμειξή του στις επιθέσεις αυτές, επιμένοντας πάντως ότι είναι ένας «επαγγελματίας επαναστάτης» και ισχυριζόμενος πως η «μάχη του σκότωσε 1.500 έως 2.000 ανθρώπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κίνητρο της εκστρατείας επιθέσεων το 1982 – 1983, στις οποίες ο Κάρλος κατηγορείται για συνέργεια, ήταν να επιτευχθεί η απελευθέρωση της Γερμανίδας συντρόφου του, Μαγκνταλένα Κοπ, και του Ελβετού Μπρουνό Μπρεγκέ, αμφοτέρων μελών της οργάνωσής του.

Η Κοπ και ο Μπρεγκέ είχαν συλληφθεί το Φεβρουάριο του 1982 στο Παρίσι με όπλα και εκρηκτικά. Μερικές ημέρες αργότερα, μια επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών απαιτούσε την απελευθέρωσή τους «μέσα σε προθεσμία 30 ημερών», ένα τελεσίγραφο που συνδυαζόταν με «πολεμικές απειλές» εναντίον της Γαλλίας. Τα ψηφιακά αποτυπώματα του Κάρλος είχαν αναγνωριστεί στο έγγραφο.

Έναν μήνα αργότερα, στις 29 Μαρτίου 1982, μια βόμβα εξερράγη σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Τουλούζη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άτομα και να τραυματιστούν 28. Την ημέρα που άρχιζε η δίκη των Κοπ και Μπρεγκέ, στις 22 Απριλίου, η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από την έδρα του περιοδικού «Αλ Ουάταν Αλ Αράμπι» στο Παρίσι στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσε τον τραυματισμό 66.

Οι δύο άλλες επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 1983 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας (2 νεκροί και 33 τραυματίες) και εναντίον μιας αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι (3 νεκροί και 12 τραυματίες), σημειώθηκαν ενώ οι δύο «σύντροφοι» εξέτιαν την καταδίκη τους σε 4 και 5 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα.

Το άνοιγμα των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο Κάρλος και οι ακόλουθοί του είχαν καταφύγει στην αρχή της δεκαετίας του ’80, προσέφερε στην εισαγγελία τα κύρια στοιχεία για να απαγγείλει τις κατηγορίες. Ο Κάρλος, όμως, αρνείται πως τα έγγραφα αυτά έχουν οποιαδήποτε αξιοπιστία, ενώ αμφισβητεί την ύπαρξη της επιστολής ανάληψης της ευθύνης, το πρωτότυπο της οποίας έχει εξαφανιστεί.

Χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης, ο Κάρλος κατήγγειλε το «σαμποτάζ» της υπερασπιστικής ομάδας του από τις Αρχές της Βενεζουέλας, οι οποίες αρνήθηκαν να αναλάβουν τα έξοδά της.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης