Ο δημοσιογράφος Πιέρ Ασκί, συνιδρυτής του ιστότοπου Rue89, εξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)» αντικαθιστώντας τον διευθυντή του Courrier International Ερίκ Σολ, έγινε σήμερα γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Συνειδητοποιώ πως είναι μια μεγάλη πρόκληση σε μια εποχή που η δημοσιογραφία και η ελευθερία της ενημέρωσης απειλούνται παντού, τόσο με κλασικές μεθόδους καταπίεσης και ελέγχου, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, όσο και με πιο ύπουλες μορφές ελέγχου, εξασθένησης, σύγχυσης με το φαινόμενο των ‘fake news’ κλπ.», εξηγεί στο Facebook ο 64χρονος δημοσιογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ρόλος μιας διεθνούς οργάνωσης όπως οι RSF καθίσταται περισσότερο απαραίτητος και επίσης περισσότερο περίπλοκος σε σύγκριση με μια εποχή πιο κλασικών συσχετισμών δυνάμεων», συνεχίζει.

«Οι RSF έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για μια τέτοια αποστολή, με μια πολύ επαγγελματική ομάδα με επικεφαλής τον Κριστόφ Ντελουάρ, και ένα ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο, περισσότερο διαφοροποιημένο και περισσότερο διεθνές, με τους οποίους χαίρομαι να συνεργάζομαι», προσθέτει.

Παλιός δημοσιογράφος της Liberation που πέρασε από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Europe 1, συνιδρυτής το 2007 του Rue89, ο Πιέρ Ασκί είναι σήμερα αρθρογράφος του περιοδικού L’ Obs.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διοικητικό συμβούλιο των RSF αποτελείται από 25 πρόσωπα που εκλέγονται για δύο χρόνια. Η Λιζ Μπλανσέ, δημοσιογράφος της France Televisions, εξελέγη αντιπρόεδρος.

Ανεξάρτητη οργάνωση με έδρα το Παρίσι, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» υπερασπίζονται την ελευθερία της ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύουν τακτικά εκθέσεις και μια παγκόσμια κατάταξη των χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης