«Νέα εποχή» εγκαινιάζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του, καθώς μετά από χρόνια περικοπών, η Γαλλία σχεδιάζει να δαπανήσει υπέρογκα ποσά στις ένοπλες δυνάμεις κατά την εξαετία 2019-2025, δημιουργώντας 6.000 θέσεις εργασίας και επενδύοντας πολλά χρήματα στην αναβάθμιση και την ενίσχυση του οπλισμού της.

Η κυβέρνηση του κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει σημαντικές αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, μετά από χρόνια πολιτικής περικοπών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και υπό τη σκιά των πιέσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στις δυνατότητες του NATO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Στρατιωτικού Προγραμματισμού που παρουσίασε η υπουργός Άμυνας Φρολάνς Παρλί, η Γαλλία προτίθεται να δαπανήσει 295 δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις κατά την εξαετία 2019-2025. Τα έξοδα θα αυξάνονται κατά 1,7 δισεκ. ευρώ ετησίως έως το 2022 – οπότε λήγει η θητεία του κ. Μακρόν – και κατά 3 δισεκ. ευρώ ετησίως τα υπόλοιπα τρία χρόνια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Παρισιού το 2025 οι δαπάνες για το στράτευμα θα αγγίξουν τα 49 δισεκ. ευρώ, πετυχαίνοντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ που προβλέπει το NATO. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί επίσης να γιατρέψει την κόντρα που είχε πέρυσι ο κ. Μακρόν με τον τότε αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων, στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ, ο οποίος παραιτήθηκε, αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο για φτωχοποίηση του στρατού.

Ο Στρατιωτικός Προγραμματισμός προβλέπει τη δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις έως το 2025. Οι 1.000 θα αφορούν «κυβερνο-πολεμιστές», δηλαδή τεχνικό προσωπικό που θα ειδικεύεται στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή τεχνολογία, γεγονός που δείχνει τη «διάθεση» της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας να παρακολουθήσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα 1.500 θέσεις θα αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών, κατασκοπίας και αντικατασκοπίας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η παράδοση πέντε δορυφόρων που θα ειδικεύονται στις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση ή την παρακολούθηση.

Ο νέο Προγραμματισμός προβλέπει επίσης σειρά αναβαθμίσεων στον οπλισμό του στρατεύματος και επενδύσεις στις αεροναυτικές και πυρηνικές δυνατότητες της Γαλλίας, με δεδομένο ότι μετά το Brexit η Γαλλία θα είναι η μοναδική πυρηνικά ετοιμοπόλεμη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη λίστα ξεχωρίζουν η ναυπήγηση τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων Barracuda και τριών ακόμα φρεγατών FREMM, ενώ θα αποκτηθούν επίσης έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Reaper και 28 καινούργια μαχητικά Rafale.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση Μακρόν είναι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς το στράτευμα χωρίς να ξεφύγει από την τροχιά μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη γαλλική Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης