Το 35ωρο, που είχε θεσπίσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία το 2000, στέλνει ένα «αρνητικό μήνυμα» και δεν πρέπει να τοποθετείται «σε βάθρο», υποστήριξε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, θίγοντας ένα ζήτημα-ταμπού για την αριστερά στη χώρα του.

Το 35ωρο είχε θεσπιστεί το 2000 επί πρωθυπουργίας του Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, αφότου το θέσπισε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. 

Όμως, παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει πάνω από το 10% και η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα, κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν είχε ως τώρα επικρίνει το 35ωρο. 

«Οι 35 ώρες στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά στις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια αλλαγή για μια χώρα που δεν θέλει πια να εργάζεται» τόνισε ο Μακρόν, πρώην τραπεζικός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι εφικτό να προασπίζεσαι το 35ωρο -και από την πλευρά μου το προασπίζομαι- χωρίς να το βάζεις σε βάθρο. Με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να καταργήσει εντελώς το 35ωρο, αλλά να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε προσπαθήσει να διευκολύνει τους εργοδότες που επιδίωκαν περισσότερες ώρες εργασίας, θεσπίζοντας διατάξεις που καθιστούσαν τις υπερωρίες απαλλαγμένες από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών για τους εργοδότες. Ωστόσο, απέφυγε να ακυρώσει το 35ωρο, εξηγώντας πως αυτό θα προκαλούσε τεράστια -και αχρείαστη- κοινωνική ένταση. Έκτοτε, ο Ολάντ έχει ακυρώσει τις φοροαπαλλαγές για τις υπερωρίες που είχαν παραχωρηθεί στους εργοδότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης