Τέσσερις μαθητές έχασαν την Πέμπτη τη ζωή τους, όταν τρένο έκοψε στα δύο σχολικό λεωφορείο σε μια ισόπεδη διάβαση έξω από την πόλη Περπινιάν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος μετέβη αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος, τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι μαθητές, ηλικίας 13-17 ετών, οι οποίοι επέβαιναν στο λεωφορείο.

Ο Φιλίπ δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι πρώτη μέριμνα των Αρχών είναι να δώσουν ακριβείς πληροφορίες στις οικογένειες, κάτι το οποίο, όπως είπε, «είναι δύσκολο να γίνει λόγω της δυσκολίας αναγνώρισης των νεκρών και ορισμένων από τους τραυματίες».

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων. «Η αναγνώριση των θυμάτων και η ενημέρωση των συγγενών τους ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε σήμερα μια αξιωματούχος της νομαρχίας των Ανατολικών Πυρηναίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων στήθηκε στο δημαρχείο της πόλης Μιλάς, στα δυτικά της Περπινιάν, σε απόσταση περίπου 850 χιλιομέτρων από το Παρίσι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το λεωφορείο μετέφερε μαθητές από το σχολείο Christian Bourquin της Μιλάς.

«Οι σκέψεις μου όλες στρέφονται στα θύματα και στις οικογένειές τους» έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο δήμαρχος γειτονικής πόλης Ρομπέρ Ολίβ είχε κάνει λόγο λίγο νωρίτερα για «εικόνες φρίκης», σημειώνοντας ότι «το όχημα έχει πραγματικά κοπεί στα δύο».

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, εν αναμονή των πορισμάτων ενδελεχούς έρευνας που θα γίνει, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η οδηγός του σχολικού λεωφορείου όπως και ο οδηγός του τρένου επέζησαν. Αμφότεροι θα ανακριθούν από την αστυνομία.

Το τρένο μετέφερε 25 επιβάτες και κινείτο με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, δηλαδή με την ταχύτητα που προβλέπεται για το τμήμα αυτό του σιδηροδρόμου στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF. Τρεις επιβάτες του τρένου τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι μπάρες στη διασταύρωση ήταν κατεβασμένες την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της SNCF, η οποία προσέθεσε ότι οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία επαλήθευσης όλων αυτών των πρώτων πληροφοριών που υπάρχουν.

Πρόκειται για μια «κλασική» ισόπεδη διάβαση με αυτόματη σηματοδότηση και δύο μπάρες, διευκρίνισε η SNCF, σύμφωνα με την οποία η διασταύρωση αυτή «δεν θεωρείτο ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Στη Γαλλία έχουν σημειωθεί αρκετά σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο πολύνεκρα ήταν το 1988, όταν ένα τρένο που κατευθυνόταν στον σταθμό Γκαρ ντε Λιόν στο Παρίσι έπεσε πάνω σε ένα σταθμευμένο τρένο, προκαλώντας τον θάνατο 56 ανθρώπων.

Ωστόσο, το χθεσινό δυστύχημα είναι ένα από τα πιο σοβαρά που σημειώνονται με ένα όχημα που μεταφέρει μαθητές έπειτα από αυτό της Μπον το 1982 (53 νεκροί, εκ των οποίων 44 παιδιά).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης