Το προπαγανδιστικό όργανο του Ισλαμικού Κράτους έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να εικονίζει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι να ορκίζεται πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν ο άνδρας που εικονίζεται είναι πράγματι ο 21χρονος δράστης Καμζάτ Αζίμοφ, καθώς στο βίντεο διάρκειας δυόμισι λεπτών δεν αναφέρει το όνομά του ενώ η μύτη και το στόμα του είναι καλυμμένα με μαντίλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν όντως πρόκειται για τον δράστη, η δημοσιοποίηση του βίντεο αποδεικνύει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όμως δεν αποδεικνύει επιχειρησιακό συντονισμό ανάμεσα σε αυτόν και το ISIS. Η οργάνωση είχε άμεσα διεκδικήσει την ευθύνη για το χτύπημα.

Ο εικονιζόμενος μιλά στα γαλλικά και καλεί τους μουσουλμάνους της Ευρώπης να επιχειρήσουν επιθέσεις στο έδαφος των χωρών όπου βρίσκονται εάν δεν μπορούν να μεταναστεύσουν στα εδάφη του «χαλιφάτου».

Το βίντεο δεν φέρει ημερομηνία, όμως στις εικόνες φαίνεται πως βρέχει, όπως στο Παρίσι. Το υλικό εντοπίστηκε από την υπηρεσία SITE, η οποία παρακολουθεί την προπαγάνδα των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δράστης αυτής της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση διαπράχθηκε ως αντίποινα για τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού» που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με μια «πηγή ασφαλείας» στο Amaq.

Ο Αζίμοφ μαχαίρωσε πέντε περαστικούς στο κέντρο του Παρισιού, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών, ενώ φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Σκοτώθηκε λίγη ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης από πυρά αστυνομικών.

Ήταν γνωστός στις γαλλικές Αρχές, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα, καθώς σε βάρος του είχαν σχηματιστεί δύο φάκελοι, ένας για κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και ένας για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση.

Είχε γεννηθεί το 1997 στην Τσετσενία, αλλά στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε Γάλλος πολίτης.

Έχουν προσαχθεί για ανάκριση οι γονείς του και ένας φίλος του, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης