Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Πέμπτη στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, στη δεύτερη ημέρα δράσης των συνδικάτων που ωστόσο κινητοποίησε λιγότερους Γάλλους σε σύγκριση με την πρώτη, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 132.000 άνθρωποι, πολύ λιγότεροι από τους 223.000 που κατέβηκαν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο CGT, που οργάνωσε τη χθεσινή διαδήλωση δεν έδωσε ακριβή αριθμό, έκανε λόγο μόνο για «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές», ενώ για την πρώτη διαδήλωσή του εκτιμούσε ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε 500.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Ρεν, τη Μασσαλία και τη Νιμ. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως: «Ο νόμος Μακρόν είναι για τα αφεντικά», «Διαχωρισμός της εξουσίας από το Medef” (σ.σ. την ένωση των εργοδοτών) και “Τεμπέληδες όλων των χωρών, ενωθείτε».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την τύχη των μισθωτών. Αυτό που απομένει να διαπραγματευτούμε είναι απολύτως απαράδεκτο» είπε ένας συνδικαλιστής που συμμετείχε στη διαδήλωση της Τουλούζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές από τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που σκοπεύει να οργανώσει δική της διαδήλωση το Σάββατο κατά του «κοινωνικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή. «Δεν είναι παρά μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Να σημειωθεί ότι στο Παρίσι σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ νεαρών που εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης