Τελικά ο μοναδικός αντίπαλος του κόμματος που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα αλλά η αποχή.

Στον δεύτερο γύρο που, σύμφωνα με όλες τις προσεγγίσεις των δημοσκόπων, έχει προεξοφληθεί η σαρωτική νίκη του προεδρικού κόμματος, το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές ηγεσίες θα είναι το εάν και κατά πόσο οι Γάλλοι θα πάνε στις κάλπες ή θα παραμείνουν στον καναπέ του σπιτιού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται πως το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο, πριν από μια εβδομάδα, άγγιξε ένα ιστορικό χαμηλό που είχε να δει η Γαλλία από το 1958. 

Στις σημερινές εκλογές που δεν συμπεριλαμβάνουν κάποια έκπληξη θα παιχτεί τελικά το πόσο μεγάλος θα είναι ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του, αν δηλαδή η επικράτησή του στην γαλλική εθνοσυνέλευση θα είναι χωρίς προηγούμενο. 

Στον αντίποδα, η παραδοσιακή κεντροδεξιά θα επιβιώσει με τα χίλια ζόρια, ενώ η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν με το 13,2% στον πρώτο γύρο δεν μπορεί να διαδραματίσει τουλάχιστον για την επόμενη 5ετια κάποιο σοβαρό ρόλο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν ο ανακατατάξεις στην ευρύτερη αριστερά-κεντροαριστερά με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν να πλασάρεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων του αριστερού τόξου. Με κάτι λιγότερο από 12%, ο Μελανσόν προηγείται του σοσιαλιστικού κόμματος που κατέρρευσε κυριολεκτικά και έπιασε μόνο 7,4%, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας άγγιξε μόλις το 2,7%. 

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο επίσημο exit poll αλλά κανείς δεν τρέφει αυταπάτες αφού το κόμμα του Ε. Μακρόν έχει ήδη διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση και τη γερουσία. 

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΣ, έφθανε στις 12.00 στο 17,75%, σημαντικά μικρότερο από το 21,41% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 και ακόμη μικρότερο από το 2007 που ήταν 22,89%.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης