Στην πλέον σημαντική συγχώνευση των τελευταίων ετών στον τομέα των εξοπλισμών, η γερμανική Κrauss-Maffei Wegmann συγχωνεύεται με τη γαλλική Nexter. Έτσι δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος χερσαίων αμυντικών συστημάτων στην Ευρώπη αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς ομίλους στο κόσμο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλιστικών συστημάτων, της (αμαρτωλής) γερμανικής Κrauss Maffei Wegmann (KMW) και της γαλλικής Nexter διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο. Η ανακοίνωση για την επιτυχή έκβασή τους έγινε από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt η νέα γαλλογερμανική κοινοπραξία θα φέρει τη νέα ονομασία «Νewco» και αναμένεται να διατηρήσει μερίδα του μετοχικού κεφαλαίου των δύο προγενέστερων εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακατατάξεις στον χώρο των εξοπλισμών

Καμία άλλη συγχώνευση στον χώρο των στρατιωτικών εξοπλισμών δεν προκάλεσε τόσα σχόλια όσο η συγχώνευση KMW και Νexter. Ο κύκλος εργασιών και των δύο εταιρειών ανέρχεται από κοινού στα 2 δις ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων τους αγγίζει τους 6.000. Ενώνοντας πλέον τις δυνάμεις τους οι δύο κολοσσοί ευελπιστούν να επιβιώσουν καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό, δεδομένου ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί στον τομέα της εθνικής άμυνας διαρκώς συρρικνώνονται.

Ωστόσο, η λειτουργία της νέας εταιρείας αναμένεται να καθυστερήσει, αν ληφθούν υπόψη ότι οι εποπτικές αρχές ελέγχου των μονοπωλίων τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, δεν έχουν χορηγήσει ακόμη τις απαιτούμενες άδειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση της Νexter, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει την ιδιωτικοποίησή της με νόμο, σύμφωνά με τον οποίο το γαλλικό κράτος θα συνεχίσει να κατέχει το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της νεοσύστατης εταιρείας.

Επί του παρόντος ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής Nexter συζητείται στο Συνταγματικό Συμβούλιο, καθώς τα άνω και κάτω κοινοβούλια έχουν υιοθετήσει το νόμο. Η ιδιωτικοποίηση της Nexter είναι μέρος του νόμου Μακρον, ενός πακέτου που προβλέπει την απελευθέρωση της εγχώριας οικονομίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης, είναι ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Η KMW, είναι μια γερμανική ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία θεωρείται κορυφαία στην Ευρώπη στην κατασκευή ερπυστριοφόρων οχημάτων υψηλής ασφαλείας. Η γερμανική εταιρεία που διαθέτει εγκαταστάσεις σε άλλες οκτώ χώρες είναι επίσης γνωστή παγκοσμίως για τα άρματα μάχης Leopard 2. Η οικογένεια Μποντι ελέγχει την KMW.

To όνομα της KMW έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ συχνά στο στόχαστρο βρίσκονται οι εξαγωγές όπλων σε χώρες όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το στοίχημα της συγχώνευσης είναι το νέο εταιρικό μόρφωμα να συμμορφωθεί τόσο με τη γαλλική όσο και με τη γερμανική νομοθεσία ως προς τους όρους εξαγωγών όπλων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης