Μία εβδομάδα αφού παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές, προκαλώντας έκπληξη σε όλους, ο πρόεδρος της Γκάμπιας, Γιαχία Τζαμέ, προκάλεσε και πάλι απορρίπτοντας το αποτέλεσμα και ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Η διεθνής κοινότητα με πρώτες τη Σενεγάλη, τη μοναδική χώρα που συνορεύει με τη Γκάμπια, και τις ΗΠΑ, καταδίκασαν την ενέργεια του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ώρες πριν την ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Μπανζούλ ήταν τεταμένη με την ανάπτυξη στρατευμάτων και την τοποθέτηση σάκων με άμμο στους στρατηγικούς δρόμους, γεγονός που προκάλεσε φόβο για νέα αντιπαράθεση.

«Όπως πιστά δέχθηκα το αποτέλεσμα πιστεύοντας ότι η Εκλογική Επιτροπή είναι ανεξάρτητη, έντιμη και αξιόπιστη, το απορρίπτω στο σύνολό του» δήλωσε ο Τζαμέ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο ίδιος, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γκάμπια επί 22 χρόνια έπειτα από πραξικόπημα, είχε παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου και συνεχάρη τον Μπάροου.

«Θα επιστρέψουμε στις κάλπες διότι θέλω να διασφαλίσω ότι κάθε κάτοικος της Γκάμπιας θα ψηφίσει υπό την αρχή μιας αμερόληπτης, ανεξάρτητης, ουδέτερης και ελεύθερης από κάθε ξένη επιρροή εκλογικής επιτροπής», υπογράμμισε ο Τζαμέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, μόνο το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Κάθε υποψήφιος μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο έως και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης