Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα, μιλώντας με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι, ότι, εάν δεν αρχίσουν μέχρι το Σάββατο ουσιαστικές συνεδριάσεις της διάσκεψης «Γενεύη 2», η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Συρίας θα αποχωρήσει.

Ο Μπραχίμι και η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ενώ ο ειδικός μεσολαβητής αναμένεται να έχει συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης αργότερα εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η συνάντηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Συρίας με τον Μπραχίμι έγινε «σε θετική ατμόσφαιρα», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και ουσιαστικές συνεδριάσεις εργασίας μέχρι το Σάββατο, η επίσημη αντιπροσωπεία της Συρίας θα φύγει από τη Γενεύη, λόγω της απουσίας σοβαρότητας και προετοιμασίας από την άλλη πλευρά» ανέφερε, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, ο κ. Μουάλεμ. Η συνάντηση με τον Μπραχίμι διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Σήμερα ήταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη ημέρα των κυρίως συνομιλιών της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», κατά την οποία προβλεπόταν οι δύο συριακές αντιπροσωπείες να έχουν απευθείας συνομιλίες.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει ζητήσει ως προαπαιτούμενο για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την κυβερνητική αντιπροσωπεία να αποδεχθεί η τελευταία το ανακοινωθέν της «Γενεύης 1» του Ιουνίου του 2012, το οποίο καλούσε στον σχηματισμό μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Πληροφόρησης της Συρίας Ομράν Αλ Ζούμπι, ωστόσο, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό από τη μεριά της Δαμασκού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης