Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα στη Γενεύη. Την ίδια, όμως, στιγμή, οι συγκρούσεις επί του συριακού εδάφους συνεχίζονται. Τα πρώτα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι πιθανό θεωρείται το σενάριο να σημειωθεί μικρή πρόοδος στις συζητήσεις.

Ο συριακός στρατός, οι αντάρτες, και οι οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού και βόρεια της Χάμα, όπου και πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επίθεση των ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρούς εταίρους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού» δήλωσε ο Σάλεμ αλ Μούσλετ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ανώτερης Διαπραγματευτικής Επιτροπής της αντιπολίτευσης.

Από τη μεριά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

Στη Γενεύη έχουν πραγματοποιηθεί από το 2016 τέσσερις γύροι από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο, ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης κατάφερε για πρώτη φορά να τις πείσει να δεχθούν μια ατζέντα με τέσσερα θέματα προς συζήτηση: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διακυβέρνηση, ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης