Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση «αναμετρώνται» σήμερα, στην πρώτη λαϊκή, γενική απεργία που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το 2002, όταν η τότε αντιπολίτευση είχε αποτύχει να ανατρέψει τον προκάτοχο του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.

O υπουργός Εργασίας Nestor Ovalles διεμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις για όσες ιδιωτικές εταιρείες παραμείνουν κλειστές, επιδεικνύοντας τη στήριξή τους προς τους διοργανωτές της γενικής απεργίαςΔεκαπέντε χρόνια αργότερα, μία νέα γενική απεργία κηρύσσεται στο Καράκας με βασικό αίτημα τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, αλλά και την παραίτηση του νέου Κογκρέσου, υπό τον φόβο ότι θα ενισχύσει τη «δικτατορική», όπως την αποκαλεί η αντιπολίτευση, συμπεριφορά του Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 24ωρη απεργία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί τοπική ώρα, ως ένδειξη αποδοκιμασίας στην πρόθεση του Μαδούρο να συγκαλέσει μια συνταγματική συνέλευση.

Στόχος, κατά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, είναι η αναδιαμόρφωση του συστήματος της Βενεζουέλας, έτσι ώστε να εδραιωθεί η εξουσία του κυβερνώντος κόμματος και στα ελάχιστα θεσμικά όργανα που παραμένουν ανεξάρτητα.

Με την κινητοποίηση, η αντιπολίτευση επιχειρεί να «μποϊκοτάρει» τις εκλογές της 30ής Ιουλίου για την επιλογή των μελών της συνέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι Fedecamaras, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος, απέφυγαν «ταχυδακτυλουργικά» να στηρίξουν πλήρως και ανοιχτά την απεργία, και μέλη του ανακοίνωσαν στους υπαλλήλους πως δεν θα τιμωρηθούν εάν πάνε για δουλειά. Οι Fedecamaras είχαν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της απεργιακής περιόδου 2002-2003, με την έννοια πως μαζί με τους πολιτικούς αντιπάλους του Τσάβες επιχείρησαν την ανατροπή του.

Μετά το εγχείρημα, ο Τσάβες προέβη σε μια πιο συγκεντρωτική διακυβέρνηση, τουλάχιστον όσον αφορά στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, με απαλλοτριώσεις και αυστηρούς κανονισμούς. Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν σε βάθος 15ετίας ανέρχονται σε περίπου 150.000.

Στη σημερινή απεργία δεν θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, τα βιομηχανικά συγκροτήματα που ανήκουν στο κράτος. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο υπουργός Εργασίας Nestor Ovalles διεμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις για όσες ιδιωτικές εταιρείες παραμείνουν κλειστές, επιδεικνύοντας τη στήριξή τους προς τους διοργανωτές της γενικής απεργίας.

Ο επερχόμενος πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου, ο Carlos Larrazabal, δήλωσε ότι η απεργία θα είναι περιορισμένης διάρκειας για να αποφευχθεί η επιδείνωση του ήδη έντονου φαινομένου έλλειψης τροφίμων κι άλλων βασικών αγαθών.

Παρ’ όλα αυτά, η Συνομοσπονδία Εργατών της Βενεζουέλας, ένας συνασπισμός εργαζομένων που έχει δεσμούς με την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 12 από τα συνολικά 20 συνδικάτα-μέλη της θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Οι υπάλληλοι στα ΜΜΜ του Καράκας επίσης θα απεργήσουν.

Στο μεταξύ, 24 ώρες πριν από την έναρξη της γενικής απεργίας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με κλαδιά και ελαστικά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά μέτρα. Στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Καθημερινό πλέον φαινόμενο είναι οι «συρράξεις» μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αστυνομικών και παρακρατικών, με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους έως την ανατροπή του Μαδούρο.

Ο κεντρικός πολιτικός στόχος των κινητοποιήσεων είναι ο τερματισμός της σχεδόν εικοσαετούς διακυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης