Αύξηση κατέγραψαν τα ποσοστά της εγκληματικότητας με «πολιτικά» κίνητρα τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία, με μια άνοδο 66% των επιθέσεων όπου εμπλέκονται ξένοι και διαπράττονται στο όνομα οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας.

«Ο αριθμός των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με πολιτικά κίνητρα το 2016 έχει ανέλθει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο» για τέταρτη συναπτή χρονιά, «είναι απαράδεκτο», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, οι Αρχές κατέγραψαν 41.549 «πολιτικά υποκινούμενα» εγκλήματα, ήτοι μια αύξηση 6,6% σε σύγκριση με το 2015.

Καταγράφηκαν περίπου 23.555 αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην Άκρα Δεξιά (+2,6%), όπως επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων ή εναντίον των ίδιων των αιτούντων άσυλο, ενώ 9.389 (+2,2%) εγκλήματα αποδίδονται στην Άκρα Αριστερά.

Η «πολιτική» βία που αποδίδεται σε ξένους, όπως για παράδειγμα η βία που διαπράττεται «στο όνομα (της οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος ή του PKK», του –παράνομου στη Γερμανία– Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, κατέγραψε από μόνη της σημαντική αύξηση άνω του 66% (3.372 περιστατικά), σημείωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατικών οργανώσεων» τόνισε ο υπουργός.

Τον περασμένο χρόνο η Γερμανία συγκλονίστηκε από πολλές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με την πλέον πολύνεκρη να είναι εκείνη που διαπράχθηκε με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, την 19η Δεκεμβρίου. Στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Την επίθεση διέπραξε ένας 24χρονος Τυνήσιος, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ντε Μεζιέρ, η εντυπωσιακή άνοδος των πολιτικών εγκλημάτων που διέπραξαν ξένοι είναι πολλές φορές αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του PKK, που μεταφέρεται στο γερμανικό έδαφος: το 2016 ο αριθμός των εγκλημάτων σε σχέση με αυτήν τη σύρραξη σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς ανήλθε σε 1.597 περιστατικά από 808, ήτοι σχεδόν το 50% αυτών των πολιτικών εγκλημάτων.

Επίσης, καταγράφηκε άνοδος της εγκληματικότητας εκ μέρους προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι Αρχές κάνουν λόγο για 114.000 περιστατικά το 2015 και 174.000 το 2016 (+52,7%), σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ.

Εντούτοις ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι η πλειονότητα των εγκλημάτων διαπράχθηκε από κατά συρροή παραβάτες, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν διαπράττουν καμία βίαιη ενέργεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-AFP- Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης