Γερμανία: Ανεπιθύμητη συντροφιά οι βουλευτές του AfD

Γερμανία: Ανεπιθύμητη συντροφιά οι βουλευτές του AfD
Η είσοδος του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή φέρνει στα βουλευτικά έδρανα 92 στελέχη του ακροδεξιού κόμματος. Βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων ήδη αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές μαζί τους.

Σε δύο εβδομάδες περίπου θα διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση μεταξύ των μελών της νέας γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Παρόντες εκεί για πρώτη φορά θα είναι και οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος AfD που εξασφάλισε πανηγυρικά την είσοδό του στο κοινοβούλιο ως τρίτη δύναμη. Τότε η Κλαούντια Ροτ, που ανήκει στη ριζοσπασπική πτέρυγα των Πρασίνων, θα συναντηθεί στην αίθουσα της βουλής με τον Μάρκους Φρονμάιερ. Το νεαρότερο μέλος της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD είχε δηλώσει μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή Πρωτοχρονιάς 2016 γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, ότι «κατά τη γνώμη μου άτομα σαν την Κλαούντι Ροτ εμμέσως ευθύνονται για τους βιασμούς». Μία δήλωση που είχε σοκάρει τότε τα στελέχη των Πρασίνων.Τα μέλη της ΚΟ του AfD έχουν μεν συναντηθεί ήδη τρεις φορές στη Bundestag, ωστόσο οι διαβουλεύσεις τους διεξήχθησαν σε ένα σχετικά απομονωμένο τμήμα του κτηρίου. Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων δεν διασταυρώθηκαν μαζί τους. Και κατά τη διάρκεια του γεύματος οι βουλευτές του AfD παρέμειναν μεταξύ τους. Έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν είχε στηθεί ένας μικρός μπουφές ειδικά για αυτούς.

Συμβουλές από τα τοπικά κοινοβούλια

Το αργότερο στις 24 Οκτωβρίου όμως, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αυτή η εικόνα απομόνωσης θα αλλάξει. Το ότι οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές με τους συναδέλφους τους από το AfD, είχε καταστεί σαφές ήδη από τις δυσχερείς συζητήσεις που διεξήχθησαν σχετικά με το ποιοι θα κάθονται στα γειτονικά έδρανα του ακροδεξιού κόμματος.

Οι βουλευτές των 13 τοπικών κοινοβουλίων στα οποία εκπροσωπείται ήδη το AfD έχουν πάντως ήδη μερικές πρόχειρες συμβουλές για τους συναδέλφους τους ως προς την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των στελεχών του AfD στη νέα βουλή. Όπως λένε, είναι σημαντικό να είναι ευγενικοί, αλλά ταυτόχρονα να τηρούν και τις απαραίτητες αποστάσεις. Μάλιστα τους εφιστούν την προσοχή σε ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους: δεδομένων των προσωπικών επιθέσεων και των λεκτικών προκλήσεων που αναμένεται να υπάρξουν εκ μέρους του AfD, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία και τον πραγματισμό του.

Ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας στην Ερφούρτη Μάικ Μόρινγκ, περιγράφει την δική του προσέγγιση απέναντι σε βουλευτές του AfD, που μοιράζεται τα έδρανα της αντιπολίτευσης με την CDU. «Χάραξη σαφών διαχωριστικών γραμμών, αλλά όχι αποκλεισμός», επισημαίνει και εξηγεί ότι οι επαφές του με τους βουλευτές του AfD έχουν χαρακτήρα επαγγελματικών συναλλαγών. Σχολιάζει χαριτολογώντας ότι δεν θα έβγαινε για μπύρα μαζί τους.

Ο Μάικ Μόρινγκ θεωρεί ότι και εντός της Bundestag θα πρέπει στελέχη του AfD να αντιμετωπιστούν στη βάση των σημερινών διατάξεων και να μην γίνει προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν. «Μια φυσιολογική αντιμετώπιση τους στερεί το στάτους που θα ήθελαν πολύ να έχουν, αυτό του μάρτυρα», σχολιάζει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής.

Πηγή: Deutche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, 10:51