Λιγότερες από οκτώ εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ζεσταίνει τις «μηχανές» για την τελική ευθεία, με τον Μάρτιν Σουλτς να περιοδεύει με αντίπαλο τις δημοσκοπήσεις.

Ο Χουμπέρτους Χάιλ έχει αυτόν τον καιρό ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ως γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι ο άνθρωπος-κλειδί του προεκλογικού αγώνα. Φέρει την ευθύνη για την καμπάνια, συντονίζει, εμψυχώνει και παράλληλα δεν πρέπει να χάνει τη γενικότερη εποπτεία. Και φυσικά πρέπει να δικαιολογεί τους πάντες και τα πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος παρουσίασε τα πρώτα πέντε πλακάτ της προεκλογικής εκστρατείας με θέματα την οικογένεια, την εκπαίδευση, τις συντάξεις, την εργασία και την καινοτομία.

Σύνθημα, η εξίσωση των αποδοχών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, δωρεάν παιδεία και συντάξεις αξιοπρέπειας. Θέματα που δεν εκπλήσσουν, φαίνεται εξάλλου και από τις αντιδράσεις.

«Πού είναι τα θέματα που απασχολούν αυτήν την εποχή τη Γερμανία, όπως το περιβάλλον και η κινητικότητα» ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος τον Χάιλ. Γιατί το SPD περιορίζει την εκστρατεία σε «εύκολα» θέματα που δεν προκαλούν και δεν μαρτυρούν διάθεση επίθεσης κατά του πολιτικού αντιπάλου; Και πού είναι ο Μάρτιν Σουλτς; Το πρόσωπό του δεν υπάρχει σε καμιά αφίσα.

500 συναντήσεις σε όλη τη χώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χαρακτηριστικός ρόμβος της Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να αντιπροσωπεύει αυτό που αγαπούν οι Γερμανοί πάνω από όλα: ησυχία και λίγες αλλαγέςΑγώνας μέχρις εσχάτων, από πόρτα σε πόρτα, με προσωπικές συναντήσεις με δυνητικούς ψηφοφόρους και με ενεργοποίηση όλων, ακόμη και των μελών του προεδρείου. 500 συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί από τη μια πλευρά της χώρας έως την άλλη, σε πόλεις αλλά και σε χωριά και κωμοπόλεις. Προπάντων όχι απελπισία και εγκατάλειψη, αυτή είναι η πιο βασική αποστολή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τα προγνωστικά, όμως, δεν αφήνουν περιθώριο για αισιοδοξία. Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού «Stern», η κατρακύλα των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζεται. Στην υποθετική περίπτωση που ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τον λαό, τον Μάρτιν Σουλτς θα ψήφιζε ποσοστό της τάξεως του 21%, που είναι το χαμηλότερο από τις αρχές Ιανουαρίου, από τότε που πήρε το χρίσμα της υποψηφιότητας.

Την Άνγκελα Μέρκελ θα ψήφιζε σταθερά περί το 52%. Στις κομματικές προτιμήσεις η κατάσταση παραμένει ως έχει. Το SPD ψηφίζει το 22%, τη Χριστιανική Ένωση το 40%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο infratest dimap, τα 3/4 των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει το SPD. Ακόμη και ψηφοφόροι των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά» καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο, επωφελείται μόνο η Μέρκελ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του SPD θεωρεί ότι η καγκελάριος έχει κάνει καλή δουλειά.

Θα προκύψει επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού; «Σήμερα το κόμμα είναι πιο συσπειρωμένο στο πλευρό του Μάρτιν Σουλτς, μάχεται για αυτόν και στο τέλος θα έχουμε επιτυχία» υποστηρίζει ο Χουμπέρτους Χάιλ. «Σημασία έχει το τελικό σπριντ, γι’ αυτό είμαστε καλά προετοιμασμένοι» προσθέτει.

Το θέμα «κοινωνική δικαιοσύνη» δεν ενθουσιάζει πια

Πάντως, το βασικό πρόβλημα για τον Μάρτιν Σουλτς φαίνεται ότι είναι και παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος φαίνεται ότι «πουλάει» πολύ λιγότερο τις πολιτικές της προτάσεις από ό,τι τον ίδιο της τον εαυτό.

Το σήμα κατατεθέν της, ο ρόμβος που σχηματίζει με τα χέρια της όταν στέκεται, φαίνεται να αντιπροσωπεύει αυτό που αγαπούν οι Γερμανοί πάνω από όλα: ησυχία και λίγες αλλαγές. Και όταν τόλμησε μια ιστορική στροφή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης κέρδισε τον έπαινο και την αναγνώριση ακόμη και των Σοσιαλδημοκρατών.

Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση μέχρι σήμερα, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να κερδίζει πολλούς «πόντους» και πέραν του κομματικού της φάσματος, πείθοντας στις δημοσκοπήσεις ως πολιτική ηγέτις που ορθώνει ανάστημα απέναντι σε Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν, ως οικοδέσποινα της Συνόδου Κορυφής των G20 και ως «Μητέρα της Ευρώπης».

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που είχε προκαλέσει η δήλωση Σουλτς περί «διόρθωσης» της Ατζέντας 2010, των ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που αποδόμησαν εν πολλοίς το γερμανικό κοινωνικό κράτος επί καγκελαρίας Σρέντερ, φαίνεται να επιστρέφει ο λήθαργος που περιέβαλε το τελευταίο διάστημα την κομματική βάση του SPD.

Οι ψηφοφόροι του δεν φαίνεται να εμπνέονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου, αλλά και οι οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι λάθος να επιχειρηθεί μια επιστροφή στο παρελθόν στα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Πολυφωνία και πολυχρωμία στις γερμανικές εκλογές

Το Κόμμα των Κηπουρών, η Συμμαχία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Κόμμα Χιπ-Χοπ συγκαταλέγονται στα 48 κόμματα και συνασπισμούς που στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου διεκδικούν την ψήφο των Γερμανών πολιτών.

Τα 40 εξ αυτών δεν εκπροσωπούνται ούτε στην ομοσπονδιακή βουλή ούτε σε κάποιο περιφερειακό κοινοβούλιο και για αυτόν τον λόγο έπρεπε να καταθέσουν σχετικό αίτημα συμμετοχής, συνοδευόμενο από αριθμό υπογραφών που ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Βουλευτής των Πειρατών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου

Ανάμεσά τους βρίσκονται σχετικά γνωστά κόμματα, όπως το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), το Κόμμα των Πειρατών (Piratenpartei) και τα νεοναζιστικά H Δεξιά και το NPD. Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή επέτρεψε τη συμμετοχή και ορισμένων μάλλον αστείων -αν κρίνει κάποιος από τα ονόματά τους- κινημάτων, όπως το Κόμμα των Κηπουρών του Μαγδεμβούργου, το Κόμμα Χιπ-Χοπ και τη συμμαχία της «οικοαναρχικής ντανταϊστικής δεξαμενής».

Στις εκλογές κατεβαίνουν και κινήματα με έναν και μοναδικό στόχο στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, όπως η Συμμαχία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Άλλα ζητούν και στοχεύουν… ψηλότερα: ο «Ανθρώπινος Κόσμος» θέλει την «ευημερία και ευτυχία όλων», ενώ το Διανθρωπιστικό Κόμμα της Γερμανίας (TPD) έχει σημαία του προεκλογικού του αγώνα την «αιώνια νεότητα» και τη «σχετική αθανασία».

Υπάρχουν όμως και κόμματα που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη σχετική άδεια της εκλογικής επιτροπής, είτε επειδή δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις σχετικές αιτήσεις είτε επειδή δεν πληρούσαν άλλα τυπικά κριτήρια συμμετοχής. Έτσι η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα θα γίνει εφέτος χωρίς το Κόμμα του Νερού WPD, το Ελεύθερο Κόμμα των Ηρώων της Γερμανίας ή τον Κεραυνό.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης