Την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα ουκρανικά σύνορα χωρίς την άδεια των αρχών εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η Μέρκελ επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας μετά τις ενέργειες της Ρωσίας οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για το γεγονός ότι το κομβόι πέρασε τα σύνορα χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας, χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό και, εν μέρει, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Η Ρωσία επομένως εν γνώσει της ρίσκαρε να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση», πρόσθεσε.
Η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος νωρίτερα χαρακτήρισε την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στο ουκρανικό έδαφος «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κάτι που αρνείται η Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας από την πλευρά του, δήλωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το “πράσινο φως» προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης