Επίδειξη ενότητας μετά από συνεχείς εσωκομματικές διαμάχες: το συνέδριο του βαυαρέζικου CSU επανεκλέγει τον νυν πρόεδρο του κόμματος Ζεεχόφερ, αλλά προωθεί και τον εσωκομματικό του αντίπαλο Σέντερ.

Με 83,73% των ψήφων επανεκλέχθηκε το Σάββατο στο αξίωμά του από το συνέδριο του κόμματος στη Νυρεμβέργη, ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Πριν δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει το 87,2%. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται ικανοποιητικό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την απώλεια 9% στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και τις εσωκομματικές αντεγκλήσεις που ταλάνιζαν τους τελευταίους μήνες το CSU. Η αποφόρτιση της έντασης επιτεύχθηκε τελικά μετά την απόφαση του κ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αναλάβει ο εσωκομματικός του αντίπαλος και νυν υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ. Με ανάταση χειρός από τους συμμετέχοντες, το συνέδριο τον ανέδειξε ως τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμμονή στον περιορισμό του αριθμού προσφύγων

Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους ΣέντερΣημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές έπαιξε και η πολιτική ατζέντα. Το φθινόπωρο του 2018 θα διεξαχθούν εκλογές στη Βαυαρία και ένα διαιρεμένο CSU θα κινδύνευε να χάσει, για πρώτη φορά, την απόλυτη πλειοψηφία. Εκτός αυτού, στόχος των Χριστιανοκοινωνιστών είναι να επιβάλουν ενωμένοι, στις επικείμενες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Μέρκελ, εκείνες τις θέσεις που θεωρούν σημαντικές. Αυτό αφορά προπαντός την καθιέρωση ενός ανωτάτου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο.

Τόσο ο κ. Ζεεχόφερ όσο και η καγκελάριος και πρόεδρος του αδελφού κόμματος CDU Άγγελα Μέρκελ, στο χθεσινοβραδινό της χαιρετισμό στο συνέδριο, τόνισαν την αναγκαιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος των ηγεσιών των δύο χριστιανικών κομμάτων όσο και του SPD, είναι να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες ως τα μέσα Ιανουαρίου και να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης