Εναντίον της συμμετοχής του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», τάχθηκε αργά χθες το βράδυ η τοπική οργάνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, καθιστώντας την προσπάθεια του αρχηγού Μάρτιν Σουλτς να εξασφαλίσει την στήριξη του έκτακτου συνεδρίου της προσεχούς Κυριακής ακόμη δυσκολότερη.

Η απόφαση ελήφθη μόλις με μία ψήφο διαφορά (52-51), με τα μέλη του κόμματος να ανταποκρίνονται τελικά στην έκκληση της Νεολαίας (Jusos) και εργατικών οργανώσεων και να καταψηφίζουν την πρόταση της ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Νεολαίας Κέβι Κούνερτ και μέλη της αριστερής πτέρυγας του SPD πραγματοποιούν από χθες την εκστρατεία «No-GroKo», εναντίον της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση από το Μαγδεμβούργο έγινε γνωστή κατά την διάρκεια πολιτικής συζήτησης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ, μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης του SPD, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ανήκει σε «ένα πολύ ζωντανό κόμμα», ενώ ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, CDU σημείωσε: «Έχουμε κυβερνήσει δύο φορές καλά με το  SPD. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αν δεν μιλάμε για την επιτυχή εποχή μας, τότε δεν πρέπει να απορούμε όταν ο κόσμος ψηφίζει AfD ή Αριστερά».

Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα γίνουν νέες εκλογές, καθώς η Άγγελα Μέρκελ θα παραιτηθεί, ενώ ο διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού The European Βόλφραμ Βάιμερ εκτίμησε ότι το SPD είναι βαριά τραυματισμένο και ο Μάρτιν Σουλτς θα όφειλε να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης