Το AfD, ένα κόμμα του οποίου οι βουλευτές έχουν ακροδεξιές διασυνδέσεις και επικεφαλής ψηφοδελτίων του πουλάνε νεοναζιστικά παράσημα, συνεχίζει την ανοδική του πορεία, γράφει το Spiegel.

Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” λαμβάνει το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό σε εθνικό επίπεδο (16%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest, η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Εάν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα αυτό θα έπαιρνε 2% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση -στις αρχές Σεπτεμβρίου- του ίδιου δικτύου. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις άλλων Ινστιτούτων, η δύναμη του AfD κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το σοσιαλδημοκρατικό (SPD) συνεχίζουν να έχουν καθοδική τροχιά. Το μεν CDU θα έπεφτε στο 32% το δε SPD στο 22%. Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν πλέον της εμπιστοσύνης μόνο του 54% των ψηφοφόρων και η βιωσιμότητά τους ακροβατεί επί «ξυρού ακμής». Σημειώνεται ότι το 2013 βρισκόταν 67,2%.

Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 12% (δηλαδή +1% από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), η Αριστερά 8% (-1%) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 6% (+1%). Εν τούτοις, επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων βρίσκονται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,4 έως 3,1%. Η δημοσκόπηση έγινε μετά τις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑfD χάρη στην εκστρατεία του κατά της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό έλαβε πρόσφατα στις μεν εκλογές του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία 20,8%, ενώ στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου 14,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης