Ανώτερο στέλεχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας έκρινε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει την άδεια που έχει χορηγηθεί στην Kuwait Airways να εκτελεί πτήσεις προς και από τη χώρα, μετά την απόφαση της επιχείρησης να απαγορεύσει την επιβίβαση σε πτήση της ενός πολίτη του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για μια απαράδεκτη πολιτική διακρίσεων από μέρους του αερομεταφορέα.

Ο Κρίστιαν Λάνγκε, υφυπουργός Δικαιοσύνης, απηύθυνε έκκληση προσωπικά στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των πτήσεων και κάθε δραστηριότητας του αερομεταφορέα του Κουβέιτ στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η Kuwait Airways είχε δικαίωμα να αρνηθεί να μεταφέρει έναν Ισραηλινό επιβάτη λόγω της υπηκοότητάς του—προκαλώντας σάλο στη χώρα και εξωθώντας εβραϊκές οργανώσεις να καταγγείλουν ότι η απόφαση εγκρίνει τον αντισημιτισμό.

Σε επιστολή του προς την Μέρκελ, ο Λάνγκε ανέφερε ότι δέχθηκε αναρίθμητα τηλεφωνήματα από μέλη της εβραϊκής κοινότητας και από το Ισραήλ και ότι οι συνομιλητές του εξέφρασαν την κατάπληξη και τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έγινε γνωστή μόλις μερικές ημέρες μετά τις επίσημες τελετές για την επέτειο της έναρξης του ναζιστικού πογκρόμ εναντίον των Eβραίων την 9η Νοεμβρίου 1938.

«Δεν μπορούμε να δηλώνουμε “Ποτέ ξανά” σε τελετές μνήμης αλλά να σιωπούμε όταν ακτιβιστές στη Γερμανία ζητούν να γίνει μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ ή όταν, όπως σε αυτή την περίπτωση, μια αεροπορική εταιρεία αρνείται να μεταφέρει ισραηλινούς πολίτες», τόνισε ο Λάνγκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειδικά η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές πως απορρίπτουμε αυτή τη μορφή διάκρισης και μίσους και στέκουμε στο πλευρό των ισραηλινών φίλων μας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

Η οργάνωση Lawfare Project, που εκπροσώπησε τον ενάγοντα στην υπόθεση, γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Το να βλέπουμε να απαγορεύεται σε έναν εβραίο να ασκήσει τις ελευθερίες του στη Γερμανία το 2017 είναι ήδη αρκούντως ανατριχιαστικό. Το να βλέπουμε να ξεπλένεται και να νομιμοποιείται αυτή η διάκριση από έναν γερμανό δικαστή όμως είναι αλλόκοτο», σχολίασε η Μπρουκ Γκόλντσταϊν, η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ επέκρινε επίσης την πολιτική του αερομεταφορέα του Κουβέιτ και δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι επικοινώνησε με τον πρεσβευτή του Κουβέιτ για το ζήτημα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ είπε στην εφημερίδα Bild ότι δεν είναι ανεκτό να γίνονται διακρίσεις σε βάρος επιβατών εξαιτίας της εθνικότητάς τους και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα θέσει το ζήτημα στην κυβέρνηση του Κουβέιτ. «Αυτό απαιτεί επαφές σε επίπεδο υπουργών», τόνισε ο Σμιτ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

«Θα κάνουμε το παν στο πλαίσιο των νομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Σμιτ.

Η Kuwait Airlines δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης