Γερμανία: Τα τέσσερα ζητήματα - «αγκάθια» για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Τα τέσσερα ζητήματα - «αγκάθια» για σχηματισμό κυβέρνησης
Από την μετανάστευση μέχρι το περιβάλλον και από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τη Ρωσία, τα ακανθώδη θέματα ανάμεσα στους εν δυνάμει εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δεν λείπουν από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν εντός της ημέρας στο Βερολίνο.

Μετανάστευση

Οι κεντροδεξιοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τάσσονται υπέρ μίας περισσότερο περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Έπειτα από μακρά διαμάχη, η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU) της καγκελαρίου και το ελαφρά συντηρητικότερο αδελφό της κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση στη Βαυαρία (CSU) του τοπικού πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ συμφώνησαν τελικά για τον υπό όρους περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στις 200.000 ετησίως.

Ο κεντροαριστερός οικολογικός σχηματισμός «Συμμαχία 90/ Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen) και το κεντρώο - κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), ωστόσ,ο είναι επιφυλακτικοί ως προς τον συγκεκριμένο στόχο.

Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) δεν επιθυμεί παρά την μερική εφαρμογή της επανένωσης των οικογενειών, ενώ οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ για λόγους κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Οι φιλελεύθεροι επιδιώκουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων διαμονής των προσφύγων που έχουν φύγει από εμπόλεμες χώρες.

Άλλη πηγή διαφωνιών θα είναι το θέμα των Μαροκινών, Αλγερινών και Τυνήσιων αιτούντων άσυλο. Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι με τον χαρακτηρισμό «ασφαλείς χώρες» για τα κράτη του Μάγκρεμπ, όπως είναι η πρόθεση της Κεντροδεξιάς.

Περιβάλλον

Η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική αποτελεί σημαντικό διακύβευμα για τους Πράσινους, οι οποίοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρόοδο πάση θυσία. Ζητούν το άμεσο κλείσιμο των 20 πιο ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2030.
Συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι θεωρούν αδύνατη την πλήρη κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο μέτρο θα είχε για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Το μέλλον του ντίζελ σε μία χώρα που συγκλονίζεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο παραποίησης κινητήρων της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι επίσης ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων, την ώρα που το FDP έχει προειδοποιήσει ότι ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά του ντίζελ πρέπει να αποφευχθεί.
Η κ. Μέρκελ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών, που αποτελούν πυλώνες της γερμανικής οικονομίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά διαφωνούν για τα μέσα και υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις ως προς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο κεντρώος - σοσιαλφιλελεύθερος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Εάν οι Πράσινοι έχουν ευνοϊκή στάση απέναντι στις γαλλικές προτάσεις, το FDP διατυπώνει έντονη κριτική, όπως και ένα μέρος της CDU και της CSU.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει μιλήσει για κόκκινες γραμμές ως προς την αμοιβαιοποίηση των χρεών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, πράγμα που απορρίπτουν η CDU/CSU και το FDP, φοβούμενοι κυρίως την αμοιβαιοποίηση των χρεών.

Ρωσία


Οι φιλελεύθεροι του FDP όπως και οι συντηρητικοί Βαυαροί της CSU επιδιώκουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέση για την οποία κατηγορούνται ως φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP διακήρυσσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας θα πρέπει να θεωρηθεί «διαρκής προσωρινότητα».

Η κ. Μέρκελ και οι Πράσινοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 12:53