Το λαϊκό συσσίτιο του Έσεν, στη δυτική Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δέχεται πλέον ξένους στην κουζίνα του, προβάλλοντας ως δικαιολογία για την απόφαση αυτή τη μαζική άφιξη προσφύγων τα τελευταία χρόνια που, όπως υποστηρίζει, δεν αφήνει περιθώρια για να φροντίσει τους άπορους ντόπιους.

“Θέλουμε οι Γερμανίδες γιαγιάδες να συνεχίσουν να έρχονται σε μας” είπε ο υπεύθυνος του συσσιτίου, Γιεργκ Σάρτορ, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Ο ίδιος έκανε λόγο για “αναιδή” συμπεριφορά των νεαρών μεταναστών, κυρίως απέναντι στις γυναίκες ή ακόμη και για ποδοπατήματα στην ουρά για το συσσίτιο, χωρίς κανένα σεβασμό για τους ηλικιωμένους ή τις ανύπανδρες μητέρες – οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ιστότοπό του, το λαϊκό συσσίτιο της πόλης διευκρινίζει ότι πλέον τα δύο τρία των πελατών του είναι αλλοδαποί. Για τον λόγο αυτό “είμαστε αναγκασμένοι να δεχόμαστε επί του παρόντος μόνο πελάτες που διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο”, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο περιορισμός θα παραμείνει σε ισχύ “μέχρι να αποκατασταθεί και πάλι η ισορροπία”.

Αν και το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε από τα μέσα Ιανουαρίου, μόλις τώρα έγινε γνωστό στη Γερμανία.

Περίπου 930 λαϊκά συσσίτια (“Tafel”) στη Γερμανία συλλέγουν προϊόντα που θα κατέληγαν από τα σουπερμάρκετ στη χωματερή και ετοιμάζουν γεύματα που τα μοιράζουν στους άπορους. Για να λάβει κανείς δωρεάν γεύμα θα πρέπει να αποδείξει –θεωρητικά χωρίς να γίνεται καμία διάκριση για τους αλλοδαπούς– ότι διαθέτει λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα για να ζήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εκπρόσωπος του συσσιτίου του Βερολίνου (Berliner Tafel) όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβούλια που πήρε η αντίστοιχη υπηρεσία του Έσεν, την επέκρινε σφοδρά τονίζοντας ότι αντιτίθεται στην αποστολή του κινήματος αυτού. “Το κριτήριο είναι η φτώχεια, όχι η εθνικότητα!” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άντιε Τρελς. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κανένα άλλο συσσίτιο στη χώρα δεν έχει λάβει παρόμοια μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης