Δείγματα του χημικού – παραλυτικού όπλου Novichok, με το οποίο φέρεται πως δηλητηριάσθηκαν ο πρώην διπλός πράκτορας Sergei Skripal και η κόρη του Yulia στο Σόλσμπερι της Αγγλίας τον Μάρτιο, ήταν γνωστά στη γερμανική αντικατασκοπεία από τη δεκαετία του 1990. Ήταν από τότε επίσης γνωστό και παραγόταν από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR and WDR και έγραψαν οι εφημερίδες «Die Zeit» και «Süddeutsche Zeitung», «Ρώσος επιστήμονας είχε παραδώσει στη γερμανική αντικατασκοπεία BND πληροφορίες για την παραγωγή του Novichok λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αντάλλαγμα είχε ζητήσει να του παρασχεθεί άσυλο, στον ίδιο και την οικογένειά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ακόμη πως δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη του Novichok.

Η αποκαλυπτική έρευνα βασίζεται σε «ανώνυμες πηγές», οι οποίες δίνουν ωστόσο νέα διάσταση σε ένα διεθνές ζήτημα που είχε προκαλέσει «αντι-ρωσικό μένος» στη Δύση και είχε οδηγήσει στην απέλαση εκατοντάδων διπλωματών.

Δείγμα της παραλυτικής αυτής ουσίας είχε λαθραία μεταφέρει εκτός της ΕΣΣΔ η σύζυγος του Σοβιετικού επιστήμονα και είχε τότε σταλεί από τους Γερμανούς σε ειδικό χημικό εργαστήριο στη Σουηδία. Οι Σουηδοί ερευνητές είχαν κατορθώσει να αντιγράψουν τη φόρμουλα της ουσίας και την επέστρεψαν στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με εντολή του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, η BND την είχε μοιράσει στους «στενότερους συμμάχους» της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τη Βρετανίας.

Αργότερα δημιουργήθηκε ειδική «επιτροπή εργασίας» για να ασχοληθεί με την άκρως επικίνδυνη αυτή ουσία, στην οποία επίσης συμμετείχαν επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τον Καναδά.
Στη Βρετανία η ουσία εξετάσθηκε από ειδικούς στα εργαστήρια του Porton Down.

Τα γερμανικά Μέσα παραδέχτηκαν έτσι για πρώτη φορά πως «το Novichok δεν ήταν άγνωστο εδώ και πάρα πολύ καιρό» και χαρακτηρίζουν την καταγγελία των βρετανικών Αρχών να καταγγείλουν τη Ρωσία ότι «κρυβόταν πίσω από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ – “ασταθή”».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης