Εκλογές στη Γερμανία: Συνθήματα και προβλέψεις λίγο πριν την κάλπη

Εκλογές στη Γερμανία: Συνθήματα και προβλέψεις λίγο πριν την κάλπη
Οι εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά την έκβασή τους. Οι αντίπαλοι στη διεκδίκηση της ψήφου του γερμανικού λαού έχουν ξεδιπλώσει τις στρατηγικές τους, παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις για τη Γερμανία του αύριο. Η «Επιτυχημένη Γερμανία» της CDU αναμετράται με την «Ώρα για περισσότερη Δικαιοσύνη» του SPD και με το «Ας μην περιμένουμε άλλο» του FDP.

Τα κομβικά ζητήματα που φαίνεται ότι θα προκύψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και το ποιοι εταίροι θα την απαρτίζουν, αλλά και η θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη και φυσικά η αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις κάλπες στη Γερμανία επιβεβαιώνει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών και καταγράφει νέα υποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών. Μπορεί να φαίνεται ότι η εκλογική αναμέτρηση, με αυτές τις διαφορές θα είναι βαρετή, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις συνέπειες των αλλαγών που θα φέρουν οι εκλογές αυτές στη σύσταση της γερμανικής Βουλής. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται ουσιώδεις, στενεύοντας κι άλλο τα περιθώρια χειρισμών της όποιας κυβέρνησης προκύψει στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο κρατικού γερμανικού καναλιού, η ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της Αγκελα Μέρκελ μένει σταθερή στο ποσοστό 36%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς χάνουν 1,5 μονάδα και βρίσκονται στο 21,5%. Η AfD ανεβαίνει μία μονάδα στο 11%, οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 10%, η Αριστερά στο 8,5% και οι Πράσινοι στο 8%.

Δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις κατά τόπους διαφορές, επισημαίνουν ότι η AfD έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Ομως, περισσότερο από ζητήματα «χωροταξίας» (ανατολή-δύση), η άνοδος της AfD είναι ζήτημα πολιτικού «χώρου», σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας «Ζιντόιτσε», Χέρμπερτ Πραντλ. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ προεκλογική εκστρατεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην οποία ένα ακροδεξιό κόμμα, με τις προκλήσεις του, να έχει μετατραπεί σε τέτοιο βαθμό σε σημείο αναφοράς για τα άλλα κόμματα», σημειώνει. «Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “βαρετό”, μπορεί να χαρακτηριστεί “λάθος”. Αφέθηκε πάρα πολύς χώρος στην AfD».

«Οι γερμανικές εκλογές είναι αιτία προβληματισμού» σημειώνει στο blog του ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Ο Μίνχαου υποστηρίζει ότι το συνολικό ποσοστό της AfD, των Φιλελευθέρων και του κόμματος της Αριστεράς (που δύναται, από διαφορετική σκοπιά, να εμποδίσει νομοθεσία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.) μπορεί να φθάσει το 30%. Αν σε αυτό προστεθεί ο αριθμός των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που είναι βαθιά ευρωσκεπτικιστές, «μπορεί να βρείτε ότι μία κατ’ όνομα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση άγεται από μία σε μεγάλο βαθμό ευρωσκεπτικιστική Βουλή».

«Στις αποφάσεις του για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει ενισχύσει σταδιακά τον ρόλο της Μπούντεσταγκ. Αυτό δεν είχε μεγάλη σημασία την τελευταία τετραετία, όταν ο μεγάλος συνασπισμός είχε πλειοψηφία 80%, αλλά θα έχει σημασία τώρα», σημείωσε.

Το συμπέρασμα του Μίνχαου είναι ότι οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν την Μέρκελ, αλλά θα αλλάξουν το τι συζητούν οι Γερμανοί στη Βουλή και πώς το συζητούν. «Μην έχετε καμία αμφιβολία», καταλήγει. «Αυτές οι εκλογές έχουν τεράστια σημασία».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, 13:42