Η δρομολογούμενη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια, αλλά και η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα κυριαρχούν στα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανόφωνου Τύπου.

Στην επιδιωκόμενη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της αναφέρεται το σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung. Όπως επισημαίνει, «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τώρα να βάλει στο μικροσκόπιο μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής τη διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, «με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα θέτει στον εαυτό της ένα νέο εμπόδιο για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θεωρείται απαραίτητο από ειδικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες από τα μέσα της χρονιάς, αν πρόκειται η χώρα να μείνει εντός ευρώ. Καταρχήν όμως η Αθήνα και οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται για μία λίστα μεταρρυθμίσεων».

«Φλερτ με τη Μόσχα»

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης πριν από τα μέσα Απριλίου, όπως σημειώνει, και αναφέρεται στην «άνοιξη» που επιδιώκει ο έλληνας πρωθυπουργός στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εκτιμά τέλος, «είναι ανοικτό το αν ο Τσίπρας θα ζητήσει και δάνειο στη Μόσχα. Εξίσου αβέβαιο είναι αν η οικονομικά εξασθενημένη Ρωσία θα παρείχε τέτοια βοήθεια στην Αθήνα».

Η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα σχολιάζεται και από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για «φλερτ με τη Μόσχα», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, «ενδέχεται να πρόκειται για κάτι περισσότερο από φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ελληνικές εξαγωγές φράουλας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που μεταβαίνει επίσης στη Ρωσία, έχει ήδη αναφερθεί λίγο μετά τις εκλογές στο ενδεχόμενο ρωσικής δανειακής βοήθειας. Αυτό αποδεικνύει και η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα από τις 9 Μαΐου στις 8 Απριλίου. Σύμπτωση ή όχι, αυτή η 8η Απριλίου είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ΕΕ η ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας».

Ο γερμανός σχολιαστής θεωρεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τύχει θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο. Όπως υπογραμμίζει, «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα. Ο Ρωσικός Σιδηρόδρομος RZD θέλει να αναλάβει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την “πύλη προς τα Βαλκάνια”. Πολύ σημαντικότερες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όμως οι προοπτικές στο γεωπολιτικό πεδίο», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Τη διαφαινόμενη ελληνορωσική προσέγγιση σχολιάζει και η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Όπως γράφει μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κακά χαρτιά αλλά γερά νεύρα. Αν αυτό που έχει να προσφέρει δεν αρέσει στην Ευρώπη, τότε θα βρει χρήματα αλλού. Στη Μόσχα».

Η εφημερίδα του Αμβούργου φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, “τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα”». Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο «Β» διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Σχολιάζοντας την ελληνική στάση στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αρθρογράφος διερωτάται: «Θέλει ο Τσίπρας να παίξει πραγματικά αυτό το χαρτί; Με τίμημα την εξάρτηση από ένα καθεστώς που δεν διστάζει να προβαίνει σε πολιτικούς εκβιασμούς; Ή μπλοφάρει;
Όχι, δεν είναι μπλόφα η καταστροφή της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία στο ζήτημα της διένεξης στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις ουδένα ωφελούν», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης», επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει».

«Η τρόικα είναι συνυπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή»

Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για της διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Τσακαλώτος εκφράζει την άποψη ότι η πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο έφερε την Ελλάδα και τους εταίρους της πιο κοντά σε μία συμφωνία. Ο έλληνας υπουργός εκφράζει την ελπίδα να λάβει η κυβέρνησή του επαρκή χρόνο, ώστε να δείξει ότι υλοποιεί τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις για πάταξη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδίδει μερίδιο ευθύνης στην τρόικα για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά κατά της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι «η τρόικα δεν επέμεινε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είπε «ουδέποτε θα πάρετε χρήματα αν δεν φορολογήσετε τους πλούσιους, όμως έλεγε ότι ‘για να πάρετε την επόμενη δόση πρέπει να περικόψετε τις συντάξεις’».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, η τρόικα είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει φοροδιαφυγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης