Τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, στα συμφραζόμενα και της ενταξιακής προοπτικής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ, απασχολούν τον γερμανικό Tύπο.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τα όσα συνέβησαν χθες στην ΠΓΔΜ και τη σχέση της χώρας με την ΕΕ: “Εάν λειτουργούσαν όλα βάσει δικαίου και νόμων, ο Γκρουέφσκι και άλλοι θα βρίσκονταν ήδη ενώπιον δικαστηρίου – ανεξάρτητοι εισαγγελείς έχουν ήδη συντάξει τη σχετική ποινική αγωγή. Αλλά και υπό μια νέα κυβέρνηση ο Γκρουέφκσι και οι πιστοί ακόλουθοί του θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Προσπαθούν οπωσδήποτε να το αποφύγουν – στην ανάγκη και με τη βία. Αυτό απέδειξε ο όχλος υπό την καθοδήγηση του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος όταν εισέβαλε στη βουλή στα Σκόπια και ξυλοκόπησε βουλευτές. Ούτε ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αντιπολίτευσης και εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης γλίτωσε από τα επεισόδια. Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η ΕΕ ή η Ουάσιγκτον; Σχεδόν τίποτα. Ακόμη και στη Ρουμανία, την Πολωνία ή την Ουγγαρία, η δημοκρατία περνάει κρίση. Ως μέλη της ΕΕ όμως, υπόκεινται έστω και στον υποτυπώδη έλεγχο των Βρυξελλών. Η ΠΓΔΜ όμως είναι απλώς υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Για τον Γκρουέφσκι και την κλίκα του άλλωστε η προσωπική τους ελευθερία και εξουσία είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ ό,τι ο μακρινός στόχος να γίνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει: “Η ΕΕ κουράστηκε όσον αφορά τις διαδικασίες ένταξης. Όπως στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, όπου η δημοκρατία αποδομείται αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΕΕ έχει μάθει από τα λάθη της. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007 ήταν εσπευσμένη. Διαφθορά, εγκληματικότητα και μια αδύναμη δικαιοσύνη αποτελούν μέχρι σήμερα την καθημερινότητα εκεί. Άραγε σήμερα θα εντάσσονταν στην ΕΕ; Με την Ουγγαρία υπάρχει συχνά διαμάχη για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου. Η ΕΕ έχει ήδη προβλήματα με τα μέλη της στην ανατολική Ευρώπη. Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ξανά κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό εξετάζει πολύ καλά τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως για παράδειγμα την ΠΓΔΜ εδώ και δώδεκα χρόνια”.

Η Τουρκία όλο και πιο κοντά στη δικτατορία

Η εφημερίδα Berliner Zeitung αναφέρεται στο ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία: “Αν θέλει ο Τούρκος πρόεδρος, μπορεί να προκηρύξει ένα ακόμη δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής και να ολοκληρώσει τη μετάβαση της Τουρκίας σε δικτατορία. Σε κανέναν Τούρκο όμως, που ζει στη Γερμανία -είτε με ένα, είτε με δύο διαβατήρια- δεν μπορεί να του επιτραπεί να τον συνδράμει σ’ αυτή του την προσπάθεια. Η θανατική ποινή συνιστά σοβαρή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η κατάργησή της πολύ σωστά αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η παραβίαση θα ήταν τόσο σοβαρή που η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. Σ’ αυτά συγκαταλέγεται και η απαγόρευση διεξαγωγής ψηφοφορίας για τους Τούρκους στη Γερμανία”.

Ο Μακρόν χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει και τις επικείμενες γαλλικές εκλογές και μια πιθανή διακυβέρνηση Μακρόν: “Ο Μακρόν πρέπει να αγωνιστεί, στην ανάγκη και μόνος του. Ακόμη και ένα οριακό ποσοστό 51% έναντι της Λεπέν θα ήταν αρκετό για να σταματήσει αυτή τη φορά την άκρα δεξιά. Ένας πρόεδρος όμως που θέλει να ανανεώσει τη χώρα και να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη. Πολύ μεγαλύτερη. Διαφορετικά θα αποτύχουν η νέα αρχή και η ‘επανάσταση’ που υπόσχεται ο Μακρόν. Σε πέντε χρόνια η Λεπέν θα βρισκόταν και πάλι προ των πυλών. Πιο δυνατή από ποτέ”.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης