Συνεχίζεται η κόντρα του γερουσιαστή, πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, Μπομπ Κόρκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις του Τραμπ προς το πρόσωπό του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα «στον δρόμο προς τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», απειλώντας άλλα κράτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «The New York Times», κλιμακώνοντας τη σφοδρή αντιπαράθεσή τους, που πήρε διαστάσεις την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ κατήγγειλε τον μέχρι χθες πολιτικό του σύμμαχο και του επέρριψε ευθύνες για διάφορα ζητήματα, ιδίως για την επικύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με αλλεπάλληλα μηνύματά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, στα οποία ο Κόρκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αντέδρασε σε ανάλογο τόνο.

Σε μια 25λεπτη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Κόρκερ δήλωσε στους Times θορυβημένος, διότι ο Τραμπ χειρίζεται το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ σαν να ήταν ριάλιτι σόου: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι στο Apprentice ή κάτι τέτοιο» είπε, αναφερόμενος στην τηλεοπτική εκπομπή της οποίας ο αρχηγός του κράτους υπήρξε παρουσιαστής.

«Με ανησυχεί. Θα έπρεπε να ανησυχεί όποιον νοιάζεται για τη χώρα μας» συνέχισε ο γερουσιαστής, ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόρκερ απέρριψε τη θεωρία ότι ο Τραμπ μπορεί να κάνει πολεμοχαρή σχόλια για τη Βόρεια Κορέα ώστε να δώσει πλεονέκτημα στον Ρεξ Τίλερσον στις διαπραγματεύσεις που φέρεται να διεξάγει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ξέρω ότι μας έχει κάνει ζημιά, επανειλημμένα. Έκανε ζημιά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν, αποκαλύπτοντας πράγματα στο Twitter» υπογράμμισε ο Κόρκερ στη συνέντευξή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

Ο Κόρκερ ήταν σύμβουλος του Τραμπ για ζητήματα εθνικής ασφαλείας κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και φέρεται να συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους τόσο για την αντιπροεδρία όσο και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά η σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Πρόσφατα, ο Κόρκερ επέκρινε τον Τραμπ για την αντίδρασή του στην πορεία των λευκών ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ της Πολιτείας της Βιρτζίνια τον Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν έφεραν «πολλές πλευρές».

Ο Τραμπ εξαπέλυσε μια ολομέτωπη επίθεση επί προσωπικού στον Κόρκερ την Κυριακή: «Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ με “εκλιπαρούσε” να τον υποστηρίξω για να επανεκλεγεί στο Τενεσί. Είπα “ΟΧΙ” κι εκείνος αποφάσισε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα (είπε ότι δεν μπορεί να κερδίσει χωρίς την υποστήριξή μου)» έγραψε ο Τραμπ. «Ήθελε επίσης να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, εγώ είπα “Όχι, ευχαριστώ”. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη φρικτή συμφωνία με το Ιράν», και «συνεπώς, φυσικά περίμενα ότι ο Κόρκερ θα ήταν μια αρνητική φωνή κι ότι θα εναντιωνόταν στη σπουδαία ατζέντα μας. Δεν είχε τα κότσια να θέσει υποψηφιότητα» συμπλήρωσε.

Μία ώρα αργότερα, ο Κόρκερ ανταπέδωσε μέσω του ίδιου ιστοτόπου: «Είναι ντροπή το ότι ο Λευκός Οίκος έχει γίνει παιδικός σταθμός για ενηλίκους. Προφανώς κάποιος δεν πήγε στη βάρδια του το πρωί».

Η σύγκρουση του Τραμπ με τον Κόρκερ θα έχει επιπλοκές όσον αφορά στην προώθηση των στόχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να ακυρώσει το Obamacare, το ισχύον σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, και να μεταρρυθμίσει το αμερικανικό φορολογικό σύστημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52-48), κάτι που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλά περιθώρια για δυνητικές διαφωνίες από το κόμμα του.

Ακόμη και πριν ο Τραμπ εξαπολύσει την επίθεσή του στον Κόρκερ μέσω Twitter, ο γερουσιαστής είχε καταστήσει σαφές πως θα δυσκολευόταν να συναινέσει σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος που θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα, εγείροντας ένα πιθανόν σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια του Λευκού Οίκου.

«Ο Μπομπ Κόρκερ μάς έφερε τη Συμφωνία με το Ιράν & αυτό είναι όλο» έγραψε αργότερα ο Τραμπ στο Twitter. «Χρειαζόμαστε ασφάλιση υγείας, χρειαζόμαστε περικοπές, μεταρρύθμιση των φόρων, χρειαζόμαστε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά!» πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι δεν θα επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Κόρκερ, ένας από τους παίκτες-κλειδιά στην επικύρωση της συμφωνίας με το Ιράν από το αμερικανικό Κογκρέσο, είχε από τη μεριά του αφήσει μια προσωπική αιχμή εναντίον του προέδρου Τραμπ, περιγράφοντας τον ΥΠΕΞ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι ως τους ανθρώπους που χωρίζουν τις ΗΠΑ από «το χάος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης