Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Με έκθεσή της, που δημοσιεύεται σήμερα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), αναγνωρίζει μεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει ένα σταθερό νομικό, ηθικό και θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στις τάξεις των βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, αλλά τονίζει ότι το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει η δέουσα διαφάνεια στις ενέργειες των μελών του αμερικάνικου κογκρέσου, τονίζει η GRECO και καλεί τις αμερικάνικες αρχές, να λάβουν πρόσθετα μέτρα, για το πώς επηρεάζονται στις αποφάσεις τους οι βουλευτές, από «λομπίστες» και «ομάδες συμφερόντων».

Η Επιτροπή φρονεί ότι οι βουλευτές, εκτός από την υποχρέωση να υποβάλλουν εκθέσεις, στις οποίες να δικαιολογούν ότι δεν έχουν σχέση με «ομάδες συμφερόντων» εκτός κοινοβουλίου, θα πρέπει να λογοδοτούν σε αποκαλύψεις adhoc, που τους φέρνουν να συνεργάζονται, σε «απρόβλεπτες καταστάσεις» με εξωκοινοβουλευτικά συμφέροντα.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακόμη, εκφράζει την ανησυχία της ότι, παρά την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακοί ανακριτές και δικαστές που ασχολούνται με τις πτωχεύσεις και τα «μικρά οικονομικά εγκλήματα», δεν λειτουργούν στα πλαίσια αυτής της ανεξαρτησίας και ανεπηρέαστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή διαπιστώνει, επίσης, ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που ισχύει για τους Ομοσπονδιακούς Δικαστές, δεν εφαρμόζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και εγκαλεί τους ανώτατους δικαστές των Ηνωμένων Πολιτειών να σεβασθούν, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, αυτόν τον Κώδικα.

Τέλος η GRECO σημειώνει ότι η υπηρεσία δίωξης των ΗΠΑ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ), η οποία αποτελεί μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, που διεξάγει πολλούς ελέγχους , «καθοδηγείται», σ’ ότι αφορά τις αποφάσεις της, από φορείς που διαθέτουν επαρκή αυτονομία και ανεξαρτησία και δεν υπάρχει απαιτούμενη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών και των ενεργειών τους.

Στην έκθεση της GRECO υποβάλλονται 12 συστάσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να καταστήσει πιο αποτελεσματική την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του ή μη, θα αξιολογηθούν σε νέα έκθεση συμμόρφωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης