Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας απήγγειλε κατηγορίες χθες Τρίτη σε βάρος του Ζουζέ Ντιρσέου, του άλλοτε προσωπάρχη του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, για τέσσερα αδικήματα που σχετίζονται με τη φερόμενη εμπλοκή του σε δωροδοκίες και τη νόθευση διαγωνισμών της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras και άλλων κρατικών εταιρειών.

Ο Ντιρσέου, ο οποίος κρατείται από την 3η Αυγούστου σε μια φυλακή στην Κουριτσίμπα (νότια) καθώς υπάρχουν σε βάρος του υποψίες ότι ενέχεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της Βραζιλίας, κατηγορείται για παροχή «προστασίας» και εκβίαση, δωροληψία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζουζέ Ντιρσέου είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Πετρομπράς μέχρι σήμερα. Η άσκηση δίωξης σε βάρος του φέρνει το σκάνδαλο ενοχλητικά κοντά στον Λούλα, αφού ο Ντιρσέου ήταν ο επικεφαλής των πολιτικών του συμβούλων.

Επίσης ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η σημερινή πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία θεωρείτο από πολλούς προστατευόμενη του Ντιρσέου. Τον είχε διαδεχθεί στο θώκο του προσωπάρχη του Λούλα και είχε χρηματίσει πρόεδρος της Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, όταν δρούσε το κύκλωμα διαφθοράς.

Η αστυνομία και οι εισαγγελείς θεωρούν πως ο Ντιρσέου βρισκόταν στο επίκεντρο του κυκλώματος που είχε συστήσει καρτέλ και έστηνε τους διαγωνισμούς για την ανέγερση διυλιστηρίων, ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και άλλων γιγαντιαίων διαστάσεων έργων με αντάλλαγμα δωροδοκίες και συνεισφορές σε πολιτικές εκστρατείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν συνελήφθη ο Ντιρσέου τελούσε ήδη υπό κατ’ οίκον κράτηση λόγω της καταδίκη του για το σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων υπέρ του Λούλα κατά την πρώτη του θητεία. Εκείνο το σκάνδαλο τον είχε αναγκάσει να παραιτηθεί από τη θέση του προσωπάρχη του προέδρου το 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης