Η Πακιστανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άσμα Τζαχάνγκιρ, που πέθανε την Κυριακή, ήταν ένας «γίγαντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ήταν μια ακάματη δικηγόρος των αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των λαών και της ισότητας — είτε ως Πακιστανή δικηγόρος (…) παγκόσμια ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών είτε ως ειδική εισηγήτρια», αναφέρει σε μία ανακοίνωση ο Γκουτέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άσμα Τζαχάνγκιρ, που είχε διατελέσει ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν «έξοχη, όλο αρχές, θάρρος και ευγενής», πρόσθεσε, διαβιβάζοντας τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» του σε όσους την πενθούν.

Η ιδρύτρια της πακιστανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αντιμετωπίσει απειλές θανάτου και είχε περάσει κάποια διαστήματα στη φυλακή σε υποθέσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γυναίκα που είχε υψώσει το κεφάλι απέναντι σε δικτάτορες υπέκυψε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 66 ετών.

Οι ιστότοποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αναρτήσεις μετά τον θάνατο εκείνης που πολλοί έβλεπαν ως «ηθική πυξίδα» της χώρας. Τη Δευτέρα, τα πρωτοσέλιδα των πακιστανικών εφημερίδων της απέτειναν ομόφωνα φόρο τιμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλούσε με απέραντο κουράγιο για όλους τους καταπιεσμένους της χώρας, ενεργούσε ως η συνείδηση του Πακιστάν», έγραψε η The News, μια αγγλόφωνη εφημερίδα, όταν η Dawn, μία άλλη εφημερίδα, τη χαρακτήριζε «άφοβη» και «αληθινά εμβληματική».

Η Άσμα Τζαχάνγκιρ, ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών και αντίθετη στη θανατική ποινή, κέρδισε πολλές μάχες στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων την ελευθερία ανθρώπων από την καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών.

Δεν δίσταζε να επικρίνει ανοικτά τον πανίσχυρο πακιστανικό στρατό, ακόμη κι όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.

Συλληφθείσα το 2007 από το καθεστώς του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, είχε δηλώσει το 2012 πως η ζωή της είχε απειληθεί από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, τη διαβόητη ISI.

Αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθούν πολλές προσευχές στη γενέτειρά της Λαχόρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της στον τοπικό Τύπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης