Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στέλνει με κείμενό του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι ιστορικές και διαρθρωτικές ανισότητες που επέτρεψαν την καταπίεση και τις διακρίσεις να ανθίσουν, αποκαλύπτονται όπως ποτέ άλλοτε. Από τη Λατινική Αμερική ως την Ευρώπη και την Ασία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα γυρίσματα ταινιών, στα εργοστάσια και στους δρόμους, οι γυναίκες φωνάζουν για μόνιμες αλλαγές και μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις, στις παρενοχλήσεις και σε κάθε είδους διακρίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι η ημιτελής προσπάθεια της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο μας».

Αναλυτικά το κείμενο του Αντ. Γκουτέρες:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι ιστορικές και διαρθρωτικές ανισότητες που επέτρεψαν την καταπίεση και τις διακρίσεις να ανθίσουν, αποκαλύπτονται όπως ποτέ άλλοτε. Από τη Λατινική Αμερική ως την Ευρώπη και την Ασία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα γυρίσματα ταινιών, στα εργοστάσια και στους δρόμους, οι γυναίκες φωνάζουν για μόνιμες αλλαγές και μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις, στις παρενοχλήσεις και σε κάθε είδους διακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι η ημιτελής προσπάθεια της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο μας

Ο ακτιβισμός και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης γενεών γυναικών έχουν καρποφορήσει. Περισσότερα κορίτσια από ποτέ πηγαίνουν στο σχολείο, περισσότερες γυναίκες εργάζονται αμειβόμενα και κατέχουν υψηλές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στον ακαδημαϊκό χώρο, στην πολιτική και σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται με αμέτρητους νόμους, ενώ οι βλαβερές πρακτικές, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο παιδικός γάμος, έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, σοβαρά εμπόδια συνεχίζουν να υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε τις ιστορικές ανισορροπίες εξουσίας που θεμελιώνουν τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνται νομικής προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία. Το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι 23%, φθάνοντας το 40% στις αγροτικές περιοχές, ενώ η απλήρωτη εργασία πολλών γυναικών δεν αναγνωρίζεται. Η αντιπροσώπευση των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε λιγότερο από το ένα τέταρτο και στις αίθουσες συσκέψεων είναι ακόμη χαμηλότερη. Χωρίς συντονισμένη δράση, εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια θα υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων κατά την επόμενη δεκαετία.

Όπου υπάρχουν νόμοι, συχνά αγνοούνται και οι γυναίκες που επιχειρούν να κάνουν χρήση ένδικων μέσων αμφισβητούνται, υποτιμούνται και απορρίπτονται. Γνωρίζουμε τώρα ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση ευδοκιμούν στους χώρους εργασίας, σε δημόσιους χώρους και σε σπίτια, σε χώρες που υπερηφανεύονται για τα επίπεδα της ισότητας των φύλων.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τον κόσμο. Αναγνωρίζω ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Από την αρχή της θητείας μου το περασμένο έτος, ξεκίνησα αλλαγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις ειρηνευτικές αποστολές μας και σε όλα τα γραφεία μας σε όλο τον κόσμο..

Έχουμε τώρα καταφέρει για πρώτη φορά την ισότητα των φύλων στην ομάδα ανώτερων στελεχών μου και είμαι αποφασισμένος να το επιτύχω σε ολόκληρο τον οργανισμό. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και ξεκίνησα τα σχέδια βελτίωσης σε επίπεδο αναφοράς και λογοδοσίας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες ανά τον κόσμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από το προσωπικό ειρηνευτικών αποστολών και για την υποστήριξη των θυμάτων.

Εμείς στα Ηνωμένα Έθνη αγωνιζόμαστε δίπλα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο καθώς αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τις αδικίες που αντιμετωπίζουν – είτε πρόκειται για γυναίκες σε αγροτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν μισθολογικές διακρίσεις, γυναίκες σε αστικά κέντρα που οργανώνονται για την αλλαγή, γυναίκες πρόσφυγες που κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και κακοποίηση ή γυναίκες που βιώνουν πολυδιάστατες μορφές διακρίσεων: χήρες, αυτόχθονες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα των φύλων.

Η χειραφέτηση των γυναικών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πρόοδος στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης σημαίνει πρόοδο για όλες τις γυναίκες, παντού. Η πρωτοβουλία Spotlight που ξεκίνησε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατευθύνει τους πόρους στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που αποτελεί προϋπόθεση για την ισότητα και την ενδυνάμωση.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό δεν είναι υπέρ των γυναικών. Η ισότητα των φύλων αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αφορά επίσης το συμφέρον όλων μας: άνδρες και αγόρια, γυναίκες και κορίτσια. Η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών μας κάνουν κακό σε όλους μας.

Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η επένδυση στις γυναίκες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την βελτίωση των κοινοτήτων, των εταιρειών, ακόμη και των χωρών. Η συμμετοχή των γυναικών κάνει τις ειρηνευτικές συμφωνίες πιο δυνατές, τις κοινωνίες πιο ανθεκτικές και τις οικονομίες πιο δραστήριες. Όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βρίσκουμε συχνά πρακτικές και πεποιθήσεις που είναι επιζήμιες για όλους. Η άδεια πατρότητας, οι νόμοι κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της ισότητας των αμοιβών μας ωφελούν όλους.

Σε αυτήν την κρίσιμη για τα δικαιώματα των γυναικών στιγμή, είναι καιρός οι άνδρες να υποστηρίξουν τις γυναίκες, να τις ακούσουν και να μάθουν από αυτές. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι απαραίτητες για να μπορέσουν οι γυναίκες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να εξυψώσουν όλους εμάς, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.

Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτό το κίνημα και ελπίζω ότι θα συνεχίζει να ηχεί στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλο τον κόσμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης