Σύντομα θα οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον φυλακισμένο ηγέτη του παράνομου (για την Τουρκία) Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Pervin Buldan.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Bekir Bozdağ, σε ομάδα δημοσιογράφων, εξέφρασε την προσδοκία της ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δημιουργήσει «γραμματειακή ομάδα» για τον Οτζαλάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την πρόταση του HDP, πέντε κατάδικοι που είναι τώρα φυλακισμένοι στο νησί Ιμραλί μαζί με τον Οτζαλάν θα αντικατασταθούν με πέντε άλλους κατάδικους, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση. Αυτοί οι κρατούμενοι θα εργαστούν ως «γραμματειακή υποστήριξη» του Οτζαλάν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κουρδικό. Η συνάντηση με τον Bozdağ διήρκησε 1,5 ώρα και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Την Buldan συνόδευε ο επίσης αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Ιdris Baluken.

«Ο Bozdağ μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την αντικατάσταση των πέντε φυλακισμένων προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία» είπε η Buldan στους δημοσιογράφους.

«Οι πέντε αυτοί φίλοι θα είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν τον Οτζαλάν σε κάθε ζήτημα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε αν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψή τους στον Οτζαλάν, εκείνη απάντησε ότι «υπάρχει ελπίδα να γίνει σύντομα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Ο Οτζαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιων στις φυλακές του νησιού Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, έχει ξεκινήσει διάλογο με απεσταλμένους της τουρκικής κυβέρνησης από το 2012, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είχαν τελματωθεί λόγω των βιαιοτήτων που ξέσπασαν στους δρόμους των τουρκικών πόλεων στις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, λόγω της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει τον κουρδικό πληθυσμό της μεθοριακής συριακής πόλης Κομπάνι που δεχόταν επίθεση από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Λόγω του τέλματος που ακολούθησε στις διαβουλεύσεις, ουδεμία επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας είχε πραγματοποιηθεί στον Οτζαλάν από τις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: styx.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης