Η βρετανική εφημερίδα σε σημερινό της άρθρο εκτιμά ότι πιθανή νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκή για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο κεντρώος φιλεοευρωπαϊστής πολιτικός έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ «έγκλημα» που θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με την «υποτέλεια». Η εκτίμηση αυτή του Μακρόν δείχνει την αυστηρή του προσέγγιση στο θέμα του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ο οποίος παραιτήθηκε για να αγωνιστεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε σφοδρός επικριτής της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός σκληρού Brexit που θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς, ενώ έχει επισημάνει τη σημασία της «υπεράσπισης της ακεραιότητας» της ελεύθερης μετακίνησης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, αναμφίβολα θα είναι πιο σκληρές με τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «προειδοποίηση ή παραίτηση» στην αδιαμφισβήτητη θέση της ΕΕ να υπερασπίζεται πρώτη τα δικά της συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρώπη των 28. Επεσήμανε όμως ότι εφεξής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης.

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης