Η ανακατάληψη της Μοσούλης, τελευταίο μεγάλο προπύργιο της ομάδος του Χαλιφάτου, στο βόρειο Ιράκ, προχωράει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότεροι από 4.800 στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονται στο Ιράκ με 100 αμερικανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων που λειτουργούν, παράλληλα με τις ιρακινές μονάδες.

Κι ενώ η επίθεση στο Χαλιφάτο αρχικώς αποδείχθηκε πιο εύκολη απ’ ότι αναμενόταν, οι ιρακινές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τώρα σθεναρή αντίσταση στο βόρειο Ιράκ, όπως διαπιστώθηκε από τους ειδικούς απεσταλμένους γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Daech στη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές έχουν ανοίξει ένα παράλληλο μέτωπο στο Κιρκούκ, μια πόλη πάνω από 160 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη.

Ισλαμιστές μαχητές μέλη της ομάδoς του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, ξεκίνησαν μια σειρά από φονικές επιθέσεις στην πόλη του πετρελαίου την Παρασκευή το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες και αρκετοί από βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ πολλά κτίρια είναι παγιδευμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

«Οι συγκρούσεις με την Daech άφησαν 46 νεκρούς και 133 τραυματίες, κυρίως μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας» ανέφερε στο «AFP» ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από ιατρικές πηγές.

Έτσι η Βαγδάτη αναγκάζεται να στείλει ενισχύσεις στην πόλη του πετρελαίου που μπορεί να ελέγχεται από τους Κούρδους, όμως είναι γεμάτη ενέδρες που έχουν στήσει δυνητικοί βομβιστές αυτοκτονίας της ΕΙ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως αναφέρουν, πως η επίθεση στην πολή του Κιρκούκ, σχεδιάστηκε από τον επικεφαλής της EI, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ούτως ώστε «να μειωθεί η πίεση στη Μοσούλη».

Αυτό το Σάββατο, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στην Qaraqosh (πόλη που κατοικείτο από χριστιανούς πριν από την άφιξη του ΕΙ) και προσεγγίζουν τα περίχωρα της Μοσούλης.

Στο μεταξύ τζιχαντιστές επιτέθηκαν το Σάββατο σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, σκοτώνοντας 16 Ιρακινούς στρατιώτες και δύο δημοσιογράφους (του τηλεοπτικού δικτύου Τουρκμενιστάν Ili και της τηλεόρασης Al sumaria) ενώ δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τοξικές αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη από την ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στο εργοστάσιο παραγωγής θείου κοντά στην πόλη της Μοσούλης (βόρεια), όπως έγινε γνωστό το Σάββατο το βράδυ.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Qayyarah, μια σημαντική στρατιωτική βάση στη Μοσούλη, που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια του τόπου της πυρκαγιάς.

Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, ωστόσο, έχουν καταλάβει οκτώ χωριά νότια και νοτιοανατολικά της Μοσούλης με τη συνδρομή του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δελτία στρατιωτικών εντολών, που δημοσιεύονται τη νύχτα.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης