Εν μέσω διαδηλώσεων και σε μια εποχή που ο πλανήτης καλείται να αντιμετωπίσει απανωτές οικονομικές και μη κρίσεις, οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο G20.  

Ο «αστάθμητος παράγοντας» Τραμπ και η ροπή του προς τον προστατευτισμό, σε συνδυασμό με την απόρριψη του πολιτικού status quo από Ευρωπαίους και Αμερικανούς ψηφοφόρους, προμηνύουν ότι η Σύνοδος αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατζέντα των «20» του πλανήτη θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ξεφύγει από τα στενά οικονομικά πλαίσια και οι συζητήσεις για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας αναμένεται να απασχολήσουν και τις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου. 

Το «κουαρτέτο των ισχυρότερων», δηλαδή ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος Σι Τσινπίνγκ και η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, καλούνται να διαχειριστούν κρίσεις που δεν θα μπορούσαν να είχαν «σκάσει» σε χειρότερη χρονική περίοδο. Εκτός, λοιπόν, από τα οικονομικά και τις εμπορικές συμφωνίες, οι «20» θα αναγκαστούν να θέσουν επί τάπητος και να βρουν κοινό τόπο σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στη Συρία, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η κατάσταση στην Ουκρανία ή ακόμη και οι συζητήσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιφνιδίως βρέθηκε στο… μενού και η Βόρεια Κορέα, η οποία προ ημερών ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προκαλώντας παγκόσμια ανησυχίαΑιφνιδίως βρέθηκε στο… μενού και η Βόρεια Κορέα, η οποία προ ημερών ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. 

Η αντιμετώπιση της τελευταίας αυτής πρόκλησης του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ήδη διχάσει τους «ισχυρούς» του κόσμου, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε επίδειξη ισχύος και να απειλούν τη χώρα με λήψη στρατιωτικής δράσης. Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να αναζητήσουν διπλωματική λύση. Διαμηνύουν, δε, ότι δεν θεωρούν λύση τον «οικονομικό στραγγαλισμό» της Βόρειας Κορέας. 

Για τους Ευρωπαίους, ένα μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο ηγέτη. Κάτι τέτοιο φαίνεται σε αυτήν τη φάση αρκετά δύσκολο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην κυβέρνηση Τραμπ. Μερικές μόλις ώρες πριν από τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο, η κα Μέρκελ κατέκρινε ανοιχτά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του. 

«Ως προεδρεύουσα του G20, είναι δική μου δουλειά να διερευνήσω τις πιθανότητες μιας συμφωνίας και να μη συμβάλλω σε μια διαδικασία στην οποία επικρατεί η έλλειψη επικοινωνίας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα «Die Zeit». Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι οι ηγέτες δεν θα πρέπει να βάλουν τις διαφορές τους κάτω από το τραπέζι. 

«Ενώ αναζητούμε δυνατότητες συνεργασίας που θα ωφέλιμες για όλους, η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την παγκοσμιοποίηση ως μια διαδικασία win-win, αλλά θεωρεί ότι έχει νικητές και ηττημένους» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Γερμανία θέλει όλοι να επωφεληθούν από την οικονομική πρόοδο αντί για μερικούς λίγους».  

Με τις δηλώσεις της αυτές, η κα Μέρκελ προτείνει, ουσιαστικά, να συζητηθούν οι φόβοι -ορισμένων- και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. 

Η λίστα με τα «καυτά» θέματα 

Συνήθως, οι «G20» είχαν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο επισκέπτη -τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εφέτος, όμως, στον… κατάλογο αυτόν προστίθεται και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η… λίστα των ζητημάτων στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαφωνεί με άλλα κράτη-μέλη της G20 είναι μακρά. Την ίδια ώρα, η επιθετική ρητορική του έχει ενοχλήσει πολλάκις «παίκτες» της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. 

Κατά τη διάρκεια της G20, αρκετές από αυτές τις διαφωνίες αναμένεται να αναζωπυρωθούν, απειλώντας τις συζητήσεις στο Αμβούργο. 

​Η οικοδέσποινα της Συνόδου Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ήθελε οι συζητήσεις να εστιάσουν σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο εμπόριο και η ελευθεροτυπίαΗ οικοδέσποινα της Συνόδου Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ήθελε οι συζητήσεις να εστιάσουν σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο εμπόριο και η ελευθεροτυπία. 

Και τα τρία αυτά θέματα, όμως, αναμένεται να «σκοντάψουν» στη λαϊκιστική ρητορική του Αμερικανού προέδρου. 

Κλιματική αλλαγή: Μόλις τρεις χώρες δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία είχε «υιοθετηθεί» και από τους «20». Τον Ιούνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, εκνευρίζοντας ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες άλλες χώρες που έχουν αρνηθεί να υπογράψουν την εν λόγω συμφωνία είναι η Συρία και η Νικαράγουα.  Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος εξαπέλυσε έμμεσα «πυρά» εναντίον του Αμερικανού προέδρου για το εν λόγω ζήτημα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να πειστεί και ο τελευταίος άνθρωπος του πλανήτη για τα επιστημονικά δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ενόχλησή τους εξέφρασαν, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Εμπόριο: Από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυε ότι, εάν αναλάμβανε τα «ηνία» της χώρας, θα επανεξέταζε όλες τις εμπορικές συμφωνίες. Από την πρώτη στιγμή κατέκρινε ανοιχτά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (ΝΑFTA), ισχυριζόμενος ότι ενισχύει την ανεργία στις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία, αλλά θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους με Καναδά και Μεξικό. Παράλληλα, και προς μεγάλη ενόχληση της Κίνας, ο πλανητάρχης ανάγκασε τις ΗΠΑ να σηκωθούν και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού. Η εν λόγω συμφωνία, μεταξύ 12 χωρών, αποτελούσε πρωτεύοντα στόχο της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική προς τους προμηθευτές χάλυβα, κατηγορώντας τους ότι «κλέβουν». 

Ειδικοί του χώρου ανησυχούν ότι σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ταρίφες σε αυτές τις χώρες-προμηθευτές, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Κίνα, θα προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. 

ΝΑΤΟ: Στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη Συμμαχία απαρχαιωμένη και είχε κατηγορήσει ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ότι δεν δαπανούν το απαιτούμενο 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα. Τον Ιούνιο, όμως, μαλάκωσε τη στάση του και δήλωσε ότι μια επίθεση σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ είναι «επίθεση» προς όλους. 

Μετανάστευση: Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες από έξι μουσουλμανικές χώρες προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό αρκετών ηγετών της G20. Μεταξύ αυτών και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία χαρακτήρισε το μπλόκο «διχαστικό και λανθασμένο». 

Βόρεια Κορέα: Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ στις προκλήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε επίδειξη ισχύος και την πρέσβειρα της χώρας Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται να ληφθεί στρατιωτική δράση. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν ζητήσει από τη χώρα να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα και παράλληλα να σταματήσει την κατασκευή αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα.  

Συρία:
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αναμειχθεί στον πόλεμο της Συρίας. Και οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο και προσπαθούν να συνθλίψουν. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία έχει συστρατευτεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ομάδες που μάχονται τόσο εναντίον του ISIS όσο και του Άσαντ. Ο αμερικανικός βομβαρδισμός μετά τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Άσαντ προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ κατέρριψαν αεροσκάφος της συριακής αεροπορίας και έκτοτε η Μόσχα έκοψε κάθε δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.  

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το πρώτο τετ-α-τετ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μια «αναγνωριστική» συνάντηση μεταξύ των δύο ισχυρών πολιτικών ανδρών.

Παρότι ο διεθνής Τύπος έχει πάρει… φωτιά, η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο έχουν αποφύγει να ανακοινώσουν τη θεματολογία της συνάντησης.

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, ωστόσο άλλες πηγές ισχυρίζονται ότι η διάρκειά της δεν θα ξεπεράσει τα 30 λεπτά. Από το «μενού» είναι μάλλον απίθανο να λείπει ο πόλεμος της Συρίας αλλά και η Ουκρανία. 

Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει να «αποσταθεροποιεί» την Ουκρανία και άλλες χώρες. «Η Μόσχα πρέπει επίσης να σταματήσει να στηρίζει άλλα εχθρικά καθεστώτα, όπως αυτά στη Συρία και το Ιράν, και να ενώσει τις δυνάμεις της με την κοινότητα των υπεύθυνων κρατών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ.

Αναζωογόνηση του εμπορίου
 

Οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσαν με κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) να συμφωνήσουν σε ενέργειες για την αναζωογόνηση του εμπορίου και τη στήριξη των εργαζομένων.

«Η οικονομική ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από το εμπόριο. Η βαθύτερη εμπορική ενσωμάτωση σε συνδυασμό με υποστηρικτικές εγχώριες πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση εισοδημάτων και στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί αποφασιστικές ενέργειες από τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο για τη σύνοδο κορυφής της G20» τόνισαν οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών στην ανακοίνωσή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης