Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι –Μουν στην οποία διαμηνύει το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αν δεν προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία που να δίνει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια νέα αρχή με προοπτικές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιστολή που δημοσιεύει το sigmalive.com, τονίζει ότι δεν θα μπει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων εάν πρώτα δεν ξεκαθαριστεί η βάση των συνομιλιών και αν δεν σταματήσει η τουρκική πλευρά να μιλά για δύο κράτη ή για συνομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διόρισα διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο οποίος έχει ως αποστολή να προετοιμάσει εποικοδομητικές και ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις με τον αντίστοιχο διαπραγματευτή της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Στο μεσοδιάστημα, και πριν από την έναρξη του απευθείας διαλόγου, θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων. Η μεθοδολογία αυτή δεν πρέπει να αφαιρεί την πιθανότητα συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων όποτε χρειάζεται και υπάρχει πρόοδος, για την επίλυση δύσκολων θεμάτων, την επικύρωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αλλά και την οριοθέτηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει πάνω από όλα να ξεκαθαρίσει η βάση του διαλόγου «για να αποφύγουμε το χάσιμο χρόνου σε παρερμηνείες του τι έχει οριστεί ως βάση λύσης από τις συμφωνίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πριν από την έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου να διασαφηνιστεί ότι η βάση των διαπραγματεύσεων και η επιδιωκόμενη λύση θα εδράζονται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρει επίσης, τους πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν, όπως συμφωνίες κορυφής και ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τονίζει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, στο οποίο θα μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ζητεί εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνει στην επιστολή του ότι πρέπει να αποκλείεται με τη λύση η παρουσία και η επέμβαση των «μητέρων πατρίδων», ενώ δεν γίνεται καμιά μνεία στο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ – Έρογλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 26 του μήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για το Κυπριακό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013, 10:59

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης