Η Ουάσινγκτον απαίτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από την σερβική κυβέρνηση πως δεν θα αποσταλούν στη Συρία ειδικοί για την αφαίρεση των ναρκών. Την κυνική και αποτρόπαιη αυτή απαίτηση των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές της αμερικάνικης πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα RonPaul Institute, (η μόνη που δημοσίευσε την είδηση), «πρόκειται για την πλέον σκληρή και άσπλαχνη κίνηση της αμερικάνικης κυβέρνησης στο σκοτεινό πόλεμο που έχει εξαπολύσει για την ανατροπή του εκλεγμένου καθεστώτος Άσαντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αμερικανική απαίτηση, Σέρβοι στρατιωτικοί και ειδικοί δεν θα αποσταλούν στη Συρία για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ναρκών και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων εκρηκτικών που απειλούν την ζωή αμάχων στις περιοχές που εγκατέλειψαν πλέον οι τζιχαντιστές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις χιλιάδες του πληθυσμού που προσπαθεί να επιστρέψει στις εστίες του, τις οποίες είχε εγκαταλείψει όταν καταλαμβάνονταν από το ISIS την al-Qaeda και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 600.000 Σύροι πολίτες επέστρεψαν ήδη στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον κυβερνητικό συριακό στρατό με την βοήθεια ρωσικών και των ιρανικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν δημιουργηθεί όμως τραγικά επακόλουθα – όπως επεσήμανε και άρθρο του Economist για όσους επιστρέφουν από τις νάρκες και τα άλλα παγιδευμένα με εκρηκτικά σημεία στις περιοχές αυτές που εγκαταλείφθηκαν από τους τζιχαντιστές.

Η παρέμβαση του Αμερικάνου πρεσβευτής το Βελιγράδι Kyle Scott έγινε προς το Σέρβο υπουργό Άμυνας Aleksandar Vulin, όταν ανακοινώθηκε πως η Σερβία πρόκειται να συμμετάσχεις την επιχείρηση αφαίρεσης ναρκών από τη Συρία, σε συνεργασία με του Ρώσους.

Οι Αμερικάνοι υπενθύμισαν στους Σέρβους, όπως ωμά δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Eric Heyden, ότι:

  • Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει κάνει αδρές χρηματικές χορηγήσεις και υλικά για να ενισχυθεί ο σερβικός στρατός προκειμένου να αφαιρεθούν οινάρκες που είχαν μείνει από την εποχή του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
  • Τα προηγούμενα 15 χρόνια χορηγήθηκαν πλέον των 20 εκατ.δολάρια για το λόγο αυτό.
  • Τον Απρίλιο του 2017, οι ΗΠΑ χορήγησαν φαρμακευτικό υλικό αξίας 450.000 δολάρια στο σερβικό στρατό.

«Με άλλα λόγια σας χρηματοδοτήσαμε στην εκπαίδευση για τη δυνατότητα αφαίρεσης ναρκών. Αν επιθυμείτε να εξακολουθείτε να λαμβάνετε χρήματα από τις ΗΠΑ καλύτερα να ματαιώσετε τα σχέδια για την αφαίρεση ναρκών από τη Συρία» σημειώνουν οι Αμερικάνοι.

Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τις ΗΠΑ όπως είπε ο Heyden «είναι οι πληροφορίες πως η επιχείρηση αφαίρεση ναρκών από τους Σέρβους στη Συρία θα γινόταν σε συνεργασία με τους Ρώσους».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πληροφορίες από RonPaul Institute

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης