του Κώστα Μπετινάκη

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε που οι «New York Times» δημοσίευσαν «τα συγκλονιστικά στοιχεία» που οδήγησαν τη CIA να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο «…πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καθοδηγήσει χάκερ να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση σιγά σιγά κατέκτησε τα συστημικά Μέσα των ΗΠΑ λαμβάνοντας διαστάσεις υστερίας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η εκλογική νίκη του Τραμπ έχει ενοχλήσει το αμερικανικό κατεστημένο.

Έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει στις 29 Δεκεμβρίου «από κοινού Αναλυτική Αναφορά (Joint Analysis Report)» από το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη από το εχέφρον κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διότι τα στοιχεία που παρατίθενται στην αναφορά προκαλούν τουλάχιστον «λάθος συναγερμό» και περιλαμβάνουν ακόμη και «διείσδυση Ρώσων χάκερ σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Βέρμοντ»…

James ClapperΕξίσου ανησυχητικό είναι πως έπειτα από τόσες εβδομάδες ουδέν ουσιαστικό στοιχείο έχει παρουσιασθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα από τον διευθυντή της Εθνικής Αντικατασκοπείας των ΗΠΑ James Clapper, ο οποίος υποτίθεται ότι αποκάλυψε το… λαβράκι.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται σάλος χωρίς προφανή στοιχεία: O Kλάπερ θεωρείται από τους πρωταγωνιστές στην κατασκευή μυθιστορημάτων και ήταν εκείνος που είχε οδηγήσει το Πεντάγωνο να προβάλει τα στοιχεία που του έδωσε ο Ιρακινός εμιγκρές Ahmed Chalabi για τα «καταστροφικά όπλα» που διέθετε -δήθεν- το Ιράκ.

Την υπόθεση ύπαρξης των όπλων αυτών είχε υποστηρίξει ενθέρμως ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, για να ξεκινήσει ο πόλεμος εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος οδήγησε στο χάος που επικρατεί έως σήμερα στο Ιράκ.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου ο Chalabi είχε δηλώσει στα αμερικανικά Μέσα: «Είμαστε ήρωες ενός λάθους». Είχε αποδειχθεί πως το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής…

Έτσι γίνεται και με την καταγγελλόμενη ανάμειξη της Ρωσίας και του WikiLeaks στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Αποτελεί ακόμη μυστήριο πού αποσκοπεί η αμερικανική αντικατασκοπεία, καθώς αποδεικνύεται πως επρόκειτο για εσωτερική διαρροή των emails του Δημοκρατικού Κόμματος και όχι για «επέμβαση ξένου δαχτύλου».

Η πολιτική θύελλα για τις «αποκαλύψεις» ότι Ρώσοι χάκερ παρενέβησαν στην υπόθεση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έφτασε στο αποκορύφωμά της την περασμένη Πέμπτη, καθώς έγινε ειδική ακρόαση της Επιτροπής Εθνικών Εξοπλισμών της αμερικανικής Γερουσίας με την κατάθεση τριών κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας. Οι ίδιοι, ωστόσο, δεν προσκόμισαν ουσιαστικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την άποψη ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν επικεφαλής της κυβερνοεπίθεσης των χάκερ εναντίον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος και του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Ούτε κάποιο ουσιαστικό στοιχείο περιέχεται στην 50σέλιδη αναφορά ασφαλείας που παραδόθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας, ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή (γνωστό γεράκι) John McCain, να περιγράφει την υποκλοπή των emails ως «κήρυξη πολέμου».

Πάντως, ακόμη και η «Washington Post», η οποία αρχικά είχε πάρει μέρος στις «αποκαλύψεις», δημοσίευσε πως «Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν υπάρχουν ”εκρηκτικά στοιχεία” γύρω από τις απόρρητες αποκαλύψεις»…

Το υλικό που είχε διαρρεύσει το WikiLeaks είχε αποκαλύψει δύο παράγοντες που είχαν διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών:

# το εκ των έσω σαμποτάζ του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος προς όφελος της Χίλαρι Κλίντον και

# την ολοφάνερη οικονομική προώθηση από την αμερικανική αριστοκρατία της Χίλαρι, από την Goldman Sachs και άλλες μεγάλες φίρμες της Wall Street, για ομιλίες της με εκτενείς αναφορές στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο όρος «hacking» στην εκλογική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε ακόμη και όταν όλες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως δεν υπήρξαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος (σ.σ.: μέσω ηλεκτρονικής παρέμβασης) ούτε κατά μία ψήφο.

Ουδεμία αναφορά -όπως θεωρείται φυσικό- έγινε όλο αυτόν τον καιρό για το ποινικό μητρώο της CIA που έχει σκορπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας αιματοχυσίες, αναρίθμητα πραξικοπήματα, σφαγές και πολέμους: από το Ιράν (1953) και τη Γουατεμάλα (1954) στις αιματοχυσίες της δεκαετίας του ‘80 στην Κεντρική Αμερική έως τη σημερινή επιβολή φιλικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο και τις δολοφονικές επιθέσεις σε διάφορες χώρες με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

Παρόλο που πριν από τέσσερις δεκαετίες υποτίθεται πως έγινε μεταρρύθμιση στην κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ να κάνει «περιορισμένες μεταρρυθμίσεις» στη CIA, με ορισμένες αλλαγές στο προσωπικό και επιβολή ορισμένων περιορισμών στις δραστηριότητές της.

Robert David SteeleΧαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτόν τον καιρό στον αμερικανικό Τύπο αποτελεί και το δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα «Information Clearing House» του Robert David Steele, πρώην κατάσκοπου των ΗΠΑ -όπως διευκρινίζεται-, ο οποίος εξιστορεί:

«Ως κατάσκοπος της CIA έχω πλαστογραφήσει απόρρητο υλικό, είπα ψέματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και υποκίνησα ακόμη και εθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με ψευδή στοιχεία -χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα».

Οι διαρροές από το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) στo WikiLeaks αποτέλεσαν έναν αγωνιώδη συνδυασμό ενόχλησης αξιωματούχων της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) για τον τρόπο που είχε χειρισθεί άκρως απόρρητο υλικό από τη Χίλαρι Κλίντον (ως υπουργού Εξωτερικών), η οποία είχε στείλει emails με απόρρητα στοιχεία στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, αλλά και του πολέμου εναντίον του Μπέρνι Σάντερς, από εσωτερικούς κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διέρρευσαν προέρχονταν από laptop του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος Anthony Weiner που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν περιείχε 650.000 emails. Το λάπτοπ είχε κατασχεθεί αμέσως από το FBI, αλλά φαίνεται πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε κατορθώσει να αντιγράψει πολλά από τα emails.

Ουδείς, όμως, έκανε λόγο για πράξη προδοσίας της Χίλαρι Κλίντον. Για όλα φταίει ο Πούτιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης