Όλοι πιστεύουν πως η Γερμανία ανθεί οικονομικά. Ωστόσο οι συχνά υπερβολικές περικοπές έχουν τον αντίκτυπό τους. Η χώρα που δεν θέλει να δανείζεται χρήματα και η οποία έχει αφήσει πολύ πίσω τις γειτονικές Γαλλία και Ιταλία, εφαρμόζει υπερβολική λιτότητα για να επιτευχθούν όλα αυτά, με δυσμενείς όμως συνέπειες: Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό, πως ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, τα αεροσκάφη τύπου Transall μεταφέρουν εδώ και χρόνια τους γερμανούς στρατιώτες και τον οπλισμό τους. Σήμερα όμως μόνο τα μισά από τα 56 αυτού τουου τύπου αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Λείπουν σημαντικά ανταλλακτικά. Και τα ανταλλακτικά δεν λείπουν μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα τεθωρακισμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2010 ο γερμανικός στρατός έχει σταματήσει να αγοράζει νέα ανταλλακτικά.

Ένα σημαντικό λάθος, όπως παραδέχεται η 55χρονη υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, η οποία ζητά περισσότερα χρήματα:

«Επειδή πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία υποτιμήσαμε στο παρελθόν και δεν δώσαμε την δέουσα σημασία, είναι σαφές ότι μεσοπρόθεσμα θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στήριξη από CDU και SPD

Την υπουργό Άμυνας, στην οποία συχνά επιρρίπτεται ότι θέτει λάθος προτεραιότητες, έσπευσε να στηρίξει η καγκελάριος Μέρκελ:

«Η υπουργός έχει την πλήρη στήριξή μου όσον αφορά την κάλυψη ελλείψεων οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν επακριβώς και θα πρέπει να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει μια εξαιρετική δουλειά και ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Και αυτό το χαιρετίζω ιδιαίτερα».

Η καγκελάριος δεν είναι η μόνη που στηρίζει την υπουργό Άμυνας.

Η Γιούλια Κλέκνερ, αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, επικρίνει τη γερμανική βιομηχανία και της επιρρίπτει ελλείψεις όσον αφορά ελέγχους και καθυστερήσεις στην παράδοση υλικών. Υποστήριξη έχει όμως η υπουργός Άμυνας κι από τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως τον Χανς Πέτερ Μπάρτελς ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Kölner Stadt Anzeiger» δήλωσε πως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση.

Ο απολογισμός των 300 ημερών στο πόστο της υπουργού Άμυνας δεν είναι αυτός που θα επιθυμούσε, αλλά η ευθύνη είναι συλλογική.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης