Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε χθες Κυριακή από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές» στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Η Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να «αποτρέψει μια νέα κλιμάκωση» της βίας και να προωθήσει την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, που είχαν υπογραφεί την 5η Σεπτεμβρίου 2014, ιδίως την κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές «πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με την ομάδα επαφής», τους εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόνισε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για του εκφράσει τα συλλυπητήριά της μετά τον θάνατο τριάντα πολιτών και τους τραυματισμούς 90 και πλέον ακόμη το περασμένο Σάββατο στη Μαριούπολη, όταν οι αυτονομιστές φέρονται ότι βομβάρδισαν μια συνοικία.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό αυτό «μια ξεκάθαρη και αδικαιολόγητη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» και υπενθύμισε τι είχε ειπωθεί την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση εκείνη είχε γίνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να «τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να αποσύρουν όλα τα βαρέα όπλα» από τη «γραμμή επαφής» που είχε καθοριστεί στις συμφωνίες του Μινσκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης